Ekonomi

Merkez Bankası’dan döviz saati için kritik uyarı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bankalardan döviz işlemlerini piyasa saatlerine çekmesine ilgili mayıs ayında yaptığı sözlü yönlendirmeyi bugün yazılı uyarıya da dönüştürdü.Bu konuda gereken özenin gösterilmesi, bankamız politikalarının etkinliği ve finansal sistemin de sağlıklı işleyişi açısından önem arz etmekte olup, Bankalarımızın gerekli tedbiri almaları da beklenmektedir" ifadelerine yer verildi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan bankalara iletilen bugün tarihli yazıda, "Son dönemlerde yurtiçi bankalarımızın özellikle geç saatlerde yurtdışı yerleşik bankalar ile de döviz alım satım işlemi gerçekleştirdiği görülmüştür. Bu konuda gereken özenin gösterilmesi, bankamız politikalarının etkinliği ve finansal sistemin de sağlıklı işleyişi açısından önem arz etmekte olup, Bankalarımızın gerekli tedbiri almaları da beklenmektedir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısında bu konuda gerekli adımların bankalar tarafından alınmaması halinde TCMB tarafından tedbir alınacağı belirtildi.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın metninde bankaların yurtdışı yerleşiklere spekülatif amaçlı işlemlere dayanak teşkil edecek yüksek montanlı Türk Lirası gönderdiği ve bu tutarların dövize dönüştürüldüğüne dikkat çekildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bankalardan müşterilerine bu işlemleri yurtiçi piyasalarında yapmalarının mümkün olduğunun bildirilmesini ve önerilmesini de istedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısında her iki konuda da gerekli adımların bankalar tarafından atılması istendiği ve ilgili konuların devam etmesi durumunda TCMB tarafından "gerekli tedbirler alınacaktır" denildi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası son dönemde önce sözlü, sonra da bugünkü gibi yazılı olarak bankalardan 'ne istediğini' iletiyor. Sözlü ve yazılı olarak belirlenen konularda uyarıya rağmen bir gelişme olmaz ise de bu uyarıları tahvil karşılığı ayırılması gibi adımlar takip edebiliyor.

BANKALAR TÜRK LİRASI KREDİYLE YP KREDİ KAPATILMASINDAN KAÇINMALI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bu hafta bankalara TCMB 25 Ekim tarihli ayrı bir yazısında ise son dönemde firmaların Türk Lirası cinsi kredi ile yabancı para cinsi kredilerini erken kapatıldığına dikkat çekti ve konuda da tedbir alınması gerektiği konusunda da uyardı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısında, "Bankamız politikalarının etkinliği ve de finansal sistemin sağlıklı işleyişi açısından Türk Lirası kredi kullandırılarak YP cinsi kredilerin kapatılmasına yönelik özendirici uygulamalardan hassasiyetiyle kaçınılması ve bu konuda azami özenin gösterilerek banka uygulamaları açısından gereken tedbirlerin alınması beklenmektedir" denildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ilgili işlemlerin aynı banka veya farklı banka tarafından kullandırılan Türk Lirası kredilerle artarak gerçekleştirildiğini de belirterek söz konusu işleyişin devamı durumunda gerekli tedbirlerin alınacağını bankalara da iletti.