Ekonomi

Merkez Bankası’ın planı ortaya çıktı! İşte faizin geleceği rakam

Sabah gazetesi yazarı Nurullah Gür, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın politika faizini getirmek istediği rakamı açıkladı. Açıklanan en son faiz indiriminin ardından, politika faizinin ilerleyen dönemde 9 seviyelerine çekilmeye çalışıldığı öğrenildi.Sabah gazetesi yazarlarından Nurullah Gür, "Politika faizi tek haneye doğru" başlıklı bir yazı kaleme alırken Merkez Bankası’nın ilerleyen günlerde yapacağı hamleyi açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz açıklamaları politika faizinin ilerleyen günlerde düşürülmeye devam edeceğinin sinyalini verirken, yeni bir iddia daha ekonomi gündemine düştü.

Sabah gazetesi yazarlarından Nurullah Gür, "Politika faizi tek haneye doğru" başlıklı bir yazı kaleme alırken Merkez Bankası’nın ilerleyen günlerde yapacağı hamleyi açıkladı. Nurullah Gür'ün yazısında politika faizinin yüzde 9'a ineceği ve o seviyede sabit tutulacağı ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın amacının politika faizini olabildiğince düşük seviyelere çekmek olduğunu dile getiren Gür, T.C. Merkez Bankası'nın son toplantısında politika faizini yüzde 12 oranından yüzde 10.5'e indirerek tek haneli rakamlara biraz daha yaklaştığını ifade etti. Sabah yazarı Gür, faiz indiriminin piyasa beklentilerinin 50 baz puan yukarısında olsa da finans piyasalarının bu indirime şaşırmadığının altını çizdi.

MERKEZ BANKASI’NDAN BELİRSİZLİĞE SON VEREN METİN

Piyasaların faizin 2022 yılı bitmeden tek haneye ineceğini fiyatladıklarını ifade eden Gür, Merkez Bankası'nın yayınladığı son karar metnindeki şu detayın belirsizliğe son verdiğini yazdı:

"Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan daha sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır."

Sabah yazarı Gür, Merkez Bankası'nın bu kararıyla bir sonraki oturumda 150 baz puanlık bir indirimle faizin yüzde 9'a çekileceği öngörüsünü dile getirdi.

AKP'nin ekonomi yönetiminin kredi musluklarını bilinçli bir şekilde az açtığını belirten Gür, "Eğer geçmiş yıllardaki reel kredi büyüme rakamlarıyla yola devam edilseydi, enflasyonun daha da yukarılara sıçrama riski oluşabilirdi. Bunun önüne geçmek için kredi büyümesinde dikkatli ve seçici bir tutum sergileniyor" dedi.

Öte yandan Gür, iktidarın döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak için de KKM, makro ihtiyati tedbirler ve rezerv yönetimi yolunu da kullandığını yazdı. Kredi musluklarının biraz daha açılabilmesinde de aralık ayı enflasyonunun belirleyici olacağına dikkat çekti. Ayrıca Gür, dış pazarlarda Türkiye'nin ekonomik koşullarının daha da kötüleştiğini yazdı.