Merkez Bankası'na zor sorular! Paranın kaynağı nedir? Neden sürekli artıyor?
Merkez Bankası'nın net hata noksan kalemi ilk 8 ayda 28 milyar dolarla rekor düzeye ulaştı. Peki bu paranın kaynağı ne? Hesaplara düzeltilerek aktarılması ve küçülmesi gerekirken neden sürekli tırmanıyor? Kulislerde konuşulan senaryolar neler?Bu yüzden hangi kaleme yazılacağı konusunda tereddüt oluşan tutarlar net hata noksanı büyütüyor, ancak zaman içinde bu tutar ilgili kalemlere aktarılarak net hatanın küçülmesi sağlanıyor" şeklinde olduğunu belirten dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, bu açıklamanın kağıt üzerinde kaldığını net hata noksanı payının arttıkça arttığını ifade etti
Merkez Bankası’nın yüksek 'net hata noksan' kalemi yani kaynağı belirsiz para için savunmasının "Biz ödemeler dengesi istatistiklerini diğer merkez bankalarına göre erken açıklıyoruz. Bu yüzden hangi kaleme yazılacağı konusunda tereddüt oluşan tutarlar net hata noksanı büyütüyor, ancak zaman içinde bu tutar ilgili kalemlere aktarılarak net hatanın küçülmesi sağlanıyor" şeklinde olduğunu belirten dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, bu açıklamanın kağıt üzerinde kaldığını net hata noksanı payının arttıkça arttığını ifade etti. 2022 yılının ilk sekiz ayındaki net hata noksan rakamının 28.3 milyar dolar ile tarihi bir rekora tırmandığını belirten Aktaş, "Eğer her ay yapılan açıklamalardaki net hata noksan hiç değişmeseydi ilk sekiz aydaki tutar 21.6 milyar dolardı" ifadesini kullandı.
Sekiz ayda 28 milyar doları aşan bir net hatadan söz edildiğini üstelik tutarın azalmak yerine sürekli arttığını aktaran Aktaş, Merkez Bankası'nın bu konudaki sessizliğini bozması gerektiğini söyledi. Merkez Bankası'na
- Bu yıl ne oldu da geçmiş yıllarda görülmeyen ölçüde bir net hata noksan ortaya çıktı. Bu hızlı artışın muhtemel sebepleri nedir? Kamuoyuna ne zaman açıklama yapmayı düşünüyorsunuz?
- Net hata noksan zaman içinde azalacağına neden giderek artıyor? Yani net hata noksanı başlangıçta görece daha doğru açıklıyorsunuz da daha sonra tutar nasıl oluyor da büyüyor?
sorularını yönelten Aktaş, kamuoyunda bu paranın tümünün illegal ve ya şaibeli giriş oyduğu yönünde bir algı oluştuğunu nedeneyse tamamının kara para ilan edileceğini ifade etti. Bunun doğru olmadığını vurgulayan Aktaş, net hata noksan kaleminin bir denkleştirme kalemi olduğunu pozitif olmasının iki nedenden kaynaklandığını söyledi. Bunlardan ilkinin, döviz gelirinin eksik ölçülmesi yani cari açığın olduğundan fazla görünmesi olduğunu belirtti. Cari işlemlerde en temel sorunun turizm gelirinin tam ölçülememesi olabileceğinin altını çizen Aktaş, bu kalemde ölçüm eksikliği olasılığının çok yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye'ye alışverişe gelen Bulgar ve Gürcü vatandaşlarının bıraktığı doların da kayıtlara ne ölçüde girdiğinin belli olmadığını ifade eden Aktaş, asıl sorunun ise varlık barışı çerçevesinde Türkiye'ye getirilen dövizlerin finans hesaplarında nereye kaydedileceğinin belli olmamasından kaynaklandığını dile getirdi.
28 milyar doların üzerindeki net hata noksan kalemiyle ilgili olarak Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle o ülkelerden kaçırılan para olabileceğini ya da Körfez ülkelerinden gelen para olabileceği yönünde de söylentiler olduğunu kaydeden Aktaş, Merkez Bankası'nın bu konudaki sessizliğini bir an önce bozması gerektiğinin altını çizdi.
İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...
Bu hafta piyasaları hangi veriler etkileyecek?
Merkez Bankası doların yıl sonunda ne kadar olacağını resmen açıkladı