Ekonomi

Merkez Bankası'nda flaş dolar gelişmesi! Doları olanlar acil baksın

Merkez Bankası'nda dolarla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası rezervleri 3 milyar dolar arttı. Bu artışın da doların yükselmesinin önünde önemli bir set olduğu belirtiliyor. Dolar kurundaki hareketlilik, vatandaşların da yakın radarında

Türkiye'de para piyasalarının en çok merak ettiği kurların başında dolar geliyor. Dolar kurundaki hareketlilik, vatandaşların da yakın radarında. Merkez Bankası'nda son yaşanan gelişme ise piyasaları şaşkınlığa uğrattı. 

REZERVLERDE CİDDİ ARTIŞ

Merkez Bankası toplam rezervler, 29 Temmuz ile biten haftada 2 milyar 940 milyon dolar artarak 101 milyar 263 milyon dolara çıktı.

DOLARDAKİ HAREKETLİLİK AÇISINDAN ÖNEMLİ

Merkez Bankası'nın rezervindeki bu artış, doların kısa vadede ciddi oranda artmamasına da engel olarak duracak ve dolarda uzun vadede büyük yükselişlerin önüne geçecek. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 29 Temmuz itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1 milyar 390 milyon dolar artışla 61 milyar 101 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 22 Temmuz'da 59 milyar 711 milyon dolar seviyesindeydi.

ALTIN REZERVLERİNDE DE ARTIŞ VAR

Aynı dönemde altın rezervleri de 1 milyar 552 milyon dolar artarak 38 milyar 611 milyon dolardan 40 milyar 163 milyon dolara yükseldi.
 

TÜRK LİRASININ DOLAR KARŞISINDAKİ DURUMU

Türk lirası dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinden biri.  Dolar karşısında TL'nin yüzde 44.35'lik kayıpla ilk sırada olduğu listede, Arjantin pesosu yüzde 18.10'luk kayıpla ikinci oldu. Şili pesosu, yüzde 16.50'lik kayıpla yılı üçüncü sırada tamamladı.

 

Sözcü'nün haberine göre, 2021 yılında pek çok yatırımcı, tasarruflarını eriyen liraya karşı korumak amacıyla altın, döviz, borsa ve kripto para gibi araçlara yöneldi. TL'de reel getiriler ekside kaldı. 2021 başında 12 ay vadeli mevduat hesabına para yatıran bir yatırımcının paranın miktarına göre yıllık kazancı yüzde 14 ve 16 arasında oldu. 31 Aralık kurlarına göre, parasını dolara yatıran bir yatırımcı ise yüzde 77, Euro'ya yatıran bir yatırımcı yüzde 66 getiri kazandı. İngiliz sterlininin getirisi yüzde 74 oldu. 

Yerli otomobil TOGG’dan yeni gelişme! Bu kadarı da beklenilmiyordu!

Konut ve kira fiyatlarında beklenmedik gelişme! Kiralar düşecek mi? İşte detaylar!

Yerli otomobil TOGG’dan yeni gelişme! Bu kadarı da beklenilmiyordu!