Ekonomi

Merkez Bankası'ndan az önce dolarla ilgili flaş hamle

Merkez Bankası tarafından çok konuşulacak bir dolar hamlesi geldi. Banka, 2014 yılında başlattığı Kamu İktisadi Teşebbüslerine döviz satışı uygulamasını büyük ölçüde durdurdu. Merkez Bankası'ndan kısa bir süre önce aynı konu hakkında çok önemli bir hamle geldi

Türk lirasının dolar karşısında tarihi seviyede değer kaybetmesinin ardından başta hükümet olmak üzere Merkez Bankası da piyasadaki dolar sıkıntısının çözülmesine yönelik çeşitli hamlelerde bulunuyor. Merkez Bankası'ndan kısa bir süre önce aynı konu hakkında çok önemli bir hamle geldi. 

KİT'LERE DÖVİZ SATIŞI BÜYÜK ÖLÇÜDE DÜŞÜRÜLDÜ 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayında KİT'lere Döviz satışını büyük ölçüde düşürdü.
TCMB verilerine göre Haziran ayında KİT'lere 105 milyon dolarlık döviz satışı yapıldı. Bu son bir buçuk yılın en düşük rakamı olarak kayda geçti. Merkez Bankası aylık ortalama 3,5 milyar dolarlık satış gerçekleştirmişti.
 

BÜYÜK KISMI BOTAŞ'A YAPILIYOR

TCMB’nin KİT’lere döviz satışının büyük kısmı doğalgaz ithalatı yapan BOTAŞ’a yapılıyor. Yaz aylarında doğalgaz ithalatının düşmesiyle döviz ihtiyacında da azalma gerçekleşti. TCMB Haziran aylarında son 5 yılda KİT’lere ortalama 390 milyon dolarlık satış gerçekleştirmişti. Bu yıl gerçekleşen 105 milyon dolarlık TCMB satışı, BOTAŞ’ın ortalama döviz ihtiyacının altında bulunuyor.
 

UYGULAMA 2014 YILINDA BAŞLAMIŞTI 

TCMB’nin BOTAŞ’a 2015-2020 yılı arasında toplam döviz satışı ise 45 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Aralık 2014 tarihinde KİT'lere döviz satışına başlayan TCMB 2021'in Ocak-Mayıs ve Temmuz-Eylül aylarında bu kategoride döviz satışı gerçekleştirmemişti. 

KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ NE DEMEK?

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kavramı devletten devlete değişmekle birlikte, genel olarak kamusal kaynakları kullanmak yoluyla ekonomik alanda faaliyet gösteren Devlet Kuruluşlarını ifade eder. Uluslararası literatürde "devlet şirketi" olarak geçen bu kavram, sahibi olan hükûmet adına ticari faaliyetlerini üstlenen bir tüzel kişiliği ifade eder. Şirketlerin hukuki durumu hükûmetin bir parçası olma veya devletin düzenli bir hissedarı olduğu şirketler arasında değişmektedir. Devlete ait şirketler, genellikle demiryolları ve telekomünikasyon, stratejik mal ve hizmetler (posta, silahlar), doğal kaynaklar ve enerji, politik olarak hassas iş, yayın, alkol ve tütün ürünleri ve sağlık ürünleri gibi doğal tekeller ve altyapı alanında yaygındır. 

Yapmayana ceza! Yürürlüğe girdi

Brent petrol düşüş seyri devam ediyor! İşte nedeni

Resesyon başladı! Dolar, altın, gümüş fiyatları mercek altına alındı!