Ekonomi

Merkez Bankası'ndan bankalara sınırlama getirecek yeni adım

Geçen ay ticari kredilere tavan faiz uygulaması getiren Merkez Bankası şimdi de kısa vadeli ticari kredilerin maliyetini yükselten bankalara başka bir sınırlama getirmeye hazırlanıyor. Merkez Bankası aylık yüzde 1,1 kredi kullanım komisyonlarının sınırlandırılması için harekete geçti

Merkez Bankası, bankaların ticari kredi faiz üst sınırını aşmak için yükselttikleri komisyona da sınırlama getirecek. Merkez Bankası aylık yüzde 1,1 kredi kullanım komisyonlarının sınırlandırılması için harekete geçti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre bankaların kullandırdıkları ticari kredilerden aldıkları yüksek komisyonlara sınır getirilecek. Ekonomi yönetimi, ticari kredi maliyetlerinin Merkez Bankası’nın politika faizine yaklaşabilmesi için bankaların kullandırdıkları ticari kredilerden aldığı yüksek komisyon ücretlerinin önün geçmeyi hedefliyor. Yapılacak yeni düzenlemelerle Merkez Bankası’nın daha önce uygulamaya aldığı “ticari kredilerde faiz tavanı” uygulamasının etkinliğinin artırılması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın yaptığı düzenleme sonrasında, bankacılık sektöründe ticari kredi faizlerinde düşüş kaydedilmiş, kredi faizleri yüzde 30'lardan yüzde 21'lere gerilemişti. Bu gelişmeler karşısında ticari kredilerde vadelerin kısaldığı görülürken bankalar ise bu kısa vadeli kredilere yüksek komisyon oranları uygulayarak karlılıklarını artırırken kredi maliyetlerini de Merkez Bankası'nın getirdiği düzenlemenin öncesine çekmeye çalışıyordu. Düşen kredi faizleri ile kendi risk maliyetleri arasında denge kurmak isteyen bankalar kullanılan kredinin yüzde 1,1'i oranında kredi kullandırma ücreti alıyordu. Bu şekilde kredi faizi düşse bile kullanıcı açısından da kredinin maliyeti yükselmiş oluyordu. Getirilecek uygulama ile bankaların bu çıkış kapısı da kapatılmış olacak. 
 

Merkez Bankası, 20 Ağustos'ta yaptığı düzenlemeyle bankaların kullandıracağı krediler için katsayı karşılığında menkul kıymet tesis etme yükümlülüğü getirmişti. Düzenlemeyle Merkez Bankası’nın referans faiz oranının 1,4 katı faiz uygulanan krediler için yüzde 20, 1,8 katı ve üzerindeki krediler için yüzde 50 menkul kıymet tutma zorunluluğu yürürlüğe sokulmuştu. Böylelikle ticari kredilerde faizlerine yüzde 23 ve yüzde 29'luk faiz tavanları devreye girmişti. Ağustos ayında açıklanan faiz oranı ile referans faiz de inmiş ve tavanlar yüzde 21,5 ve yüzde 27,6 olarak güncellenmişti. Merkez Bankası’nın bugünkü indiriminin ardından referans faizin yüzde 20 ve yüzde 26,5 seviyelerinde olması bekleniyor. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 12’ye indirildiği Para Politikası Kurulu metninde, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçların güçlendirilmeye devam edeceği ifade edimişti.

Faiz artıran merkez bankaları sadist mi? Merkez bankaları neden faiz artırıyor?

Merkez Bankası neden altın topluyor? Uzmanlar Merkez'in altın hamlesine ne diyor?

Merkez Bankası faiz kararı sonrası Euro/TL ne kadar oldu? Euro kurunda son durum