Ekonomi

Merkez Bankası'ndan döviz ve TL için yeni karar! Resmen açıklandı!

Merkez Bankası döviz ve TL'yi ilgilendiren son dakika açıklamasında bulundu. TCMB, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin işlem yapmak isteyen bankalarla doğrudan gerçekleştirebilmesine karar verdi.  Buna göre, döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar, telefon aracılığıyla doğrudan anlık fiyat (forward kur) vererek TCMB ile Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz alım-satım işlemlerini yapabilecek

TCMB, Türk Lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Satım İhalesi işlemlerine yönelik uygulama usul ve esaslarında değişiklik yaptı. Buna göre, döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar, telefon aracılığıyla doğrudan anlık fiyat (forward kur) vererek TCMB ile Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz alım-satım işlemlerini yapabilecek.

 

MERKEZ BANKASI'NDAN DÖVİZ VE TL İÇİN YENİ KARAR!

Merkez Bankası'nın uygulamaya aldığı bu işlemler saat 10.00-16.00 arasında gerçekleşebilecek. İşlemler, avro veya dolar cinsinden aynı gün veya en fazla bir yıl vadeli olacak şekilde yapılacak.

Bununla beraber işlem miktarı en az 1 milyon avro veya dolar olmak üzere işlem miktarı 500 bin avro veya dolar olarak artırılabilecek.

 

Bu işlemlerin vadesinde tutarlar Türk lirası olarak belirlenecek ve vade tarihinde ilan edilen TCMB gösterge niteliğindeki avro veya dolar alış kurunun işlem kurundan yüksek olması halinde TCMB bankalara, döviz alış kurunun işlem kurundan düşük olması halinde ise bankalar TCMB'ye kur farkını Türk lirası üzerinden ödeyecek.

Bu işlemler için de bankalar TCMB'de işlemin yüzde 2,5'i oranında teminat bulundurmak zorunda  ve gerçekleşen işlemlerden komisyon alınmayacak.

MERKEZ BANKASI'NDAN LİRALAŞMAYI GÜÇLENDİRECEK YENİ ADIM!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) liralaşmayı güçlendirmek adına geçtiğimiz günlerde yeni bir adım attı. TCMB Menkul kıymet tesisi ve zorunlu karşılıklarda düzenlemelere gitti. Buna göre, yabancı para mevduat/katılım fonlarından Türk lirası mevduat/katılım fonlarına dönüşüm oranlarının hesaplanmasında gelecek altı aya yönelik hesaplamalarda 31 Mart 2023 tarihi dikkate alınacak.

Merkez Bankası'ndan liralaşmayı güçlendirecek yeni hamle!

Merkez Bankası'ndan bankalara deprem bölgesinde kullanılacak kaynaklar için yeni talimat!