Genel

Merkez Bankası’ndan hedef tutturamayan bankalara bloke! Ek yüzde 10 kıymet blokesi!

Merkez Bankası, bankaların gerçek kişi döviz hesaplarından TL’ye dönüşüm yükümlülüğünü yüzde 30’a çıkardı. Eşikte başarısız olan bankalara ek yüzde 10 menkul kıymet blokesi uygulanacak.Geçtiğimiz haftalarda Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklikle, gerçek kişi Döviz hesaplarından TL'ye dönüşümle ilgili geçici bir uygulama getirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz hesaplarından TL'ye geçiş hedefine ulaşamayan bankalara karşı önlem alıyor. Geçtiğimiz haftalarda Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklikle, gerçek kişi Döviz hesaplarından TL'ye dönüşümle ilgili geçici bir uygulama getirildi. 26 Mayıs-28 Temmuz arasında yüzde 10'luk dönüşüm hedefini yakalayamayan bankalar eksik kalan kısım kadar menkul kıymet tesisi yükümlülüğüne tabi tutuldu.

Bu uygulama, finans sektöründe büyük bir hareketliliğe neden oldu. Bankalar hedefleri doğrultusunda müşterilerini yönlendirmek ve Döviz hesaplarını TL'ye çevirmek için çalışmalarını sürdürüyorlar. TCMB'nin tebliğindeki değişiklik, bankaların Döviz hesaplarından TL'ye dönüşüm konusunda daha dikkatli ve hızlı davranmalarını gerektiriyor. Bu uygulama önümüzdeki iki yıl boyunca devam edecek. Finans sektörü temsilcileri bu süreçte bankaların Döviz hesaplarından TL'ye dönüşüm çalışmalarının artarak devam edeceğini belirtiyorlar. TCMB'nin uygulaması Türk Lirası'nın değer kazanması ve ekonomideki istikrarın sağlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yeni geçici bir madde gündemde yerini alıyor..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mevduat ve katılım bankalarının Döviz hesaplarından TL'ye dönüşüm hedeflerini hızlandırmak amacıyla bir tebliğ değişikliği yapmıştır. Geçici 11'inci maddeye eklenen düzenlemeyle 26 Mayıs 2023'ten itibaren gerçek kişi yabancı para mevduatlarının TL'ye dönüşüm oranları baz alınarak hesaplanacak ek dönüşüm oranının yüzde 10'un altında kalması halinde, bankalar tarafından eksik kalan tutar kadar menkul kıymet bloke edilecektir.

Bu düzenleme Döviz hesaplarından TL'ye dönüşüm hedefini tutturamayan bankaların cezai yaptırımı olarak görülmektedir. Bankaların muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak TCMB tarafından belirlenen usul ve esaslara göre hesaplamalarını yapmaları gerekmektedir. Uygulamanın ise 28 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacağı ifade ediliyor.

Büyük ve önemli bir adım haline geliyor..

Bu değişiklik, finans sektöründe önemli bir etki yaratmıştır. Bankalar müşterilerini Döviz hesaplarından TL'ye dönüşüm için teşvik etmek amacıyla çeşitli kampanyalar düzenlemektedirler. TCMB'nin bu düzenlemesi, Türk Lirası'nın değer kazanması ve ekonomik istikrarın sağlanması açısından önemli bir adım olarak görülmektedir.

Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme geldi! Bugünden itibaren geçerli! Kredi kartıyla nakit avans çekmek isteyenler baksın

Konut fiyatları Mart'ta yıllık yüzde 132,8 arttı!

Kısa vadeli dış borç stoku mart sonu itibarıyla yüzde 8,7 arttı!