04 / 09 / 2024

Merkez Bankası'ndan kira enflasyonu açıklaması: Kiralarda aylık artış, yüzde 7,38’e yükseldi!

Merkez Bankası'ndan kira enflasyonu açıklaması: Kiralarda aylık artış, yüzde 7,38’e yükseldi!

Merkez Bankası, yıllık enflasyonun yüksek bazın da etkisiyle ana gruplar genelinde düşmeyi sürdürdüğünü, kiralarda ise aylık artışın yüzde 7,38’e yükseldiğini belirtti. İşte ayrıntılar...



Merkez Bankası, ağustos ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Türkiye İstatistik Krumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre, Tüketici fiyatları ağustos ayında yüzde 2,47 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 9,81 puan düşüşle yüzde 51,97 seviyesine indi. 

Merkez'in raporunda yıllık enflasyonun baz düştüğü, aylık fiyat artışının gıda grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla zayıfladığına dikkat çekildi. 

Söz konusu raporda ayrıca, enflasyonun ana eğiliminin kayda değer bir değişiklik sergilemediğinin değerlendirildiği belirtildi. 

Merkez Bankası ndan kira enflasyonu açıklaması: Kiralarda aylık artış, yüzde 7,38’e yükseldi!

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda şu ifadelere yer verildi:

"Gıda fiyatları uzun bir aradan sonra aylık bazda gerilemiş, bu gelişmeyi taze meyve ve sebze kalemi başta olacak şekilde işlenmemiş gıda alt grubu sürüklemiştir. Enerji fiyatlarındaki artışta doğal gaz mesken tarifelerinde yapılan düzenleme belirleyici olmuştur. Temel mal grubu aylık enflasyonu önceki aylar ile kıyaslandığında bir miktar yükselse de görece ılımlı seyrine devam etmiştir. Hizmet grubunda, ulaştırma hizmetleri ile zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi güçlü eğitim gibi kalemler öncülüğünde, aylık fiyat artışları gücünü korumuştur. Üniversite eğitim ücretleri yüksek bir oranda artarken, bu sene kayıt tarihlerine bağlı şekilde söz konusu artışın kademeli bir şekilde ağustos ayı itibarıyla endekse yansımaya başlaması, hizmet grubu aylık enflasyonunu yukarıya çeken bir unsur olmuştur."

Kira grubunda aylık artışın sözleşme yenileme oranının ağustos ayında da yüksek olmasının etkisiyle, yüzde 7,38’e  arttığı ve yıllık enflasyonun da 1,07 puan düşüşle yüzde 121,26 olarak gerçekleştiği belirtildi. 

Söz konusu raporda, "Hizmet fiyatları ağustos ayında yüzde 4,60 oranında yükselmiş, grup yıllık enflasyonu 7,80 puan gerileyerek yüzde 77,83 şeklinde olmuştur. Yıllık enflasyon ulaştırmada daha belirgin olacak şekilde yüksek bazın da etkisiyle tüm alt gruplarda düşmüştür. Aylık enflasyon, lokanta-otel ve haberleşme gruplarında bir önceki aya kıyasla zayıflarken, ulaştırma hizmetleri (yüzde 9,20) başta olmak üzere diğer alt gruplarda güç kazanmıştır. Ulaştırma hizmetleri fiyatlarındaki yüksek aylık artışta, havayolu ile yolcu taşımacılığının (yüzde 41,56) yanı sıra şehir içi yolcu taşımacılığı başta olmak üzere bazı yönetilen kalemler etki etmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

Merkez Bankası ndan kira enflasyonu açıklaması: Kiralarda aylık artış, yüzde 7,38’e yükseldi!

Ağustos ayında, temel mal grubu yıllık enflasyonunun 9,34 puanlık düşüşle yüzde 28,91’e gerilediği belirtilirken, "Yıllık enflasyon tüm alt gruplarda azalmıştır. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, temel mal enflasyonunun bir miktar yükselmekle beraber ılımlı seyrettiğine işaret etmektedir. Dayanıklı mal (altın hariç) fiyatları yüzde 1,50 ile görece düşük bir aylık artış kaydetmiş, yıllık enflasyon 7,70 puan düşüşle yüzde23,69 olarak gerçekleşmiştir. Fiyatlar, otomobil (yüzde 2,24), mobilya (yüzde 1,68) ve beyaz eşyada (yüzde 0,55) artarken, diğer elektrikli ve elektriksiz ev aletlerinde (yüzde -0,18) düşmüştür" bilgileri verildi. 

Ayrıca, raporda, giyim ve ayakkabı fiyatlarının mevsimsel eğiliminin aksine bu dönemde (yüzde 0,30 ile sınırlı bir artış kaydettiğinin,  yıllık enflasyonun 10,19 puan azalarak yüzde 28,52 olduğunun, diğer emel mallar alt grubu fiyat artışının da yüzde 1,44 ile geçtiğimiz aylara kıyasla daha ılımlı gerçekleştiğinin altı çizildi. 

Emekli maaşları için kod hatası uyarısı! Dikkat maaşınız kesilebilir!

Kiralık konut sistemi bozuldu! Kiralar yükselecek, kiracı ve konut sahibi problemleri hemen bitmeyecek!

Kiralar asgari ücretin yarısına düşmeden refah olmaz önerisi: Şu an mütevazı bir ev kirası 2 asgari ücret seviyesinde!


Geri Dön