Ekonomi

Merkez Bankası’ndan Kur Korumalı Mevduat’a fren!

Toplam hacmi 121 milyar doları aşan KKM hesaplarına TCMB’den fren geliyor. Merkez Bankası’nın bankaların hazineden sorumlu genel müdür yardımcıları ile görüştüğünü belirten kaynaklar, yüzde 30’lara varan döviz dönüşümlü KKM hesaplarına verilen primlerin yasaklayacağını aktarıyor. Dövize dönüşebilir KKM hesaplarında son zamanlarda hızla artan primlere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) müdahale edeceği iddia edildi

Bankaların Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) ödedikleri primlere fren geliyor. Dövize dönüşebilir KKM hesaplarında son zamanlarda hızla artan primlere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) müdahale edeceği iddia edildi.

Dünya Bankaların hazineden sorumlu genel müdür yardımcılarıyla toplantı gerçekleştirdiği ve TCMB’nin KKM primlerine sınırlama ya da tümüyle kaldırmaya ilişkin öneri vereceği bildiriliyor. dunya.com’un bankacılık kaynaklarından elde ettiği verilere göre, TCMB kararnamesi ile bankaların TL dönüşüm oranı yüzde 60’dan yüzde 50 bandına inecek. Bunun bankaların KKM’ye ödedikleri opsiyon priminde düşüş yaratacağı öngörülüyor. Başka bir deyişle, dolardan KKM’ye dönüşümlerde verilen ve yüzde 30’lara varan primler bundan sonra verilmeyecek. Yapılan değişiklikle beraber KKM'ye olan talebin kısmen de olsa azalacağı tahmin ediliyor.

İşte detaylar...

Konuyla ilgili olarak ulaşılan bankacılık kaynakları bazı bankaların dövizden TL'ye dönen KKM hesaplarına prim ödeme uygulamasını sonlandırdığını bildirdi. Bankacılar KKM hesapları için ödenen faizlerin ise hafif düşmesine karşılık yüksek seviyede seyretmeyi sürdürdüğünün altını çizdi.

Merkez Bankası’nın bankalardan talep ettiği döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm hedeflerine ulaşmayı amaçlayan bankalar, mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için KKM hesaplarına yüksek faiz ve prim vermeye başlamıştı. Faiz üst sınırının ortadan kalkması ve politikalardan duyulan tedirginliklerle beraber faizlerde meydana gelen artış KKM'ye ilgiyi de tırmandırdı. KKM 7 haftada 32.6 milyar dolar artış ile birlikte toplam 121.4 milyar dolara ulaştı.

KKM BÜYÜKLÜĞÜ 121.4 MİLYAR DOLAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) elde edilen bilgilere göre, 31 Mart itibarıyla 88.8 milyar dolar olan KKM 19 Mayıs haftası itibarıyla 121.4 milyar dolara çıktı. KKM, 524.7 milyar dolar hacmindeki döviz ve TL mevduatın artık önemli bir bölümünü meydana getiriyor. Önümüzdeki süreçte her hafta 10 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen KKM itfaları piyasalarda yakından izleniyor.

Aman dikkat! Beyaz eşya ürünlerine yeni zam geliyor!

A101’de sinek öldürücü 70 TL’ye, masa üstü fan 170 TL’ye, sürahi 170 TL’ye düştü!

İş Bankası bu kararıyla büyük alkış topladı! Hesaplara para yatıracağını duyurdu!