27 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan önemli karar: Kredi kartı kullanımında devrim yaratıyor!

Merkez Bankası'ndan önemli karar: Kredi kartı kullanımında devrim yaratıyor!

Merkez Bankası'nın aldığı yeni karar, kredi kartı kullanıcılarını doğrudan etkiliyor! Kredi kartı kullanımında yeni karar ne yönde olacak? Alınan kararla birlikte kredi kartı kullanımında azalma yaşanacağı düşünülüyor. İşte kredi kartı kullanımı hakkında önemli detaylar…



Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu, eylül ayında gerçekleştirdiği toplantı sonucunda beklenenin üzerinde bir adım atarak politika faizini 5 puan artırarak yüzde 30'a taşıdı. Bu dikkat çeken hamlenin kredi kartı faiz oranlarına olası etkisi ve ekonominin geneline yansımaları hakkında ekonomi uzmanı Muhammet Bayram bazı analizlerde bulundu.

Kredi kartı kullanımında artış 

Muhammet Bayram, ekonominin dengelenmesi adına faiz oranlarının yükseltilmesinin temel amacının iç tüketimi sınırlamak olduğunu dile getirdi. Enflasyonun yönetilmesi adına, iç talebin yoğunlaştığı bu dönemlerde böyle stratejilere başvurulduğuna dikkat çekti. Kredi kartı kullanımında yüzde 139'luk bir yükselişin gözlendiğini ve AVM'deki alışverişlerin yüzde 101 oranında arttığına değindi.

Faiz oranında %30’luk artış

Bayram, Merkez Bankası'nın önceki 750 baz puanlık faiz artırımını takiben şimdi de 500 baz puan daha artışa giderek faiz oranını yüzde 30'a taşıdığını vurguladı. Yüzde 30'luk bu seviyenin reel faizle oldukça paralel olduğunu belirten Bayram, bu durumun piyasa tarafından tahmin edilebilir bir oran olduğunu belirtti. Bununla birlikte, ekonomi uzmanlarının da bu faiz artışını öngördüğüne ve yüzde 30 seviyesinin beklendiğine işaret etti.

Kredilerde son durum

Bayram tarafından açıklamalara göre faiz oranlarının son kararı ihtiyaç, taşıt ve ticari kredi piyasalarını sıkıştırabilir. Özellikle ticari kredilerde 250 bin TL'ye kadar olan fatura muafiyetinin uygulandığını belirtmek gerek. Fakat taşıt kredileri konusunda belirli kısıtlamalar bulunmakta.

Kredi kartı limitlerinde herhangi bir azalma beklenmiyor. Bayram, Orta Vadeli Program'ın taksit konusunda herhangi bir sınırlamaya gitmediğini vurgulayarak yine de bazı tedbirlerin gündeme gelebileceğini belirtti. Faiz oranlarında yaşanan artışın ardından mevduat faizleri de revize edilecek. Bayram, Kredi Kartı Mevduat (KKM) hesapları için faiz oranlarının yaklaşık %50 seviyelerine ulaşabileceğini ifade ederek vatandaşların bu durumda mevduat hesaplarına daha fazla ilgi gösterebileceğini dile getirdi.

Kredi kartı kullananalar kırmızı kodla uyarıldı! 1 Ekim'den sonra kredi kartı faizleri böyle olacak

Kredi kartı olanlar hemen baksın! Bu haberi okumadan kartınızı kullanmayın! Limitler düşüyor mu? Uzman isim açıkladı!

Kredi kartı borcu olanlara son dakika şoku! Taksitlere sınırlama, faizlere yükseliş: Perşembe günü değişiyor! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön