Ekonomi

Merkez Bankası'ndan TL hamlesi! Şartlar açıklandı

Merkez Bankası'ndan dövizlerini Türk lirasına çeviren firmalara destek yapılacağı duyuruldu. Çevirilen dövizin tutarının yüzde 2'si oranında firmalara destek verilecek. TL'YE ÇEVRİLEN TUTARIN YÜZDE 2'Sİ DÖNÜŞÜM DESTEĞİ ALACAK Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına değişiminin Desteklenmesi konusunda iletme, Resmi Gazete'nin bugünkü nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girdi

Merkez Bankası, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerini TL'ye çevirmeleri halinde, çevrilen tutarın yüzde 2'si civarında firmalara destek verecek.

TL'YE ÇEVRİLEN TUTARIN YÜZDE 2'Sİ DÖNÜŞÜM DESTEĞİ ALACAK

Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına değişiminin Desteklenmesi konusunda iletme, Resmi Gazete'nin bugünkü nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Merkez Bankası'na satışı esnasında, firmalar verecekleri garanti karşılığında, 
TL'ye çevrilen tutarın yüzde 2'si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

DÖVİZİ TL'YE ÇEVİREN FİRMALARA DESTEK

Şirketler, ülkeye getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40'ı olmak kaydıyla Merkez Bankası'na satmasının akabinde getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri garanti karşılığında TL'ye çevrilen ederin yüzde 2'si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

Merkez Bankası'na satışı yapılacak dövizlerin ve Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun saptaması bankalar aracılığı ile yapılacak.

Döviz:

Türkçe "döviz" anlamına gelir. Yerel para birimi olan Türk Lirası ile değiştirilebilen ABD doları, Euro veya Japon
 Yeni gibi diğer ülkelerden gelen parayı ifade eder. Farklı para birimleri arasındaki döviz kuru dalgalanır ve çeşitli ekonomik ve politik faktörlerden etkilenebilir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) veya Türkçe Merkez Bankası, Türkiye'nin merkez bankasıdır ve para politikasının uygulanmasından ve Türk para birimi olan liranın çıkarılmasından sorumludur. Aynı zamanda fiyat istikrarının sağlanmasından ve ülkenin finansal sisteminin istikrarının sağlanmasından da sorumludur. Türkiye Merkez Bankası hükümetten bağımsızdır, ancak Türk parlamentosuna karşı sorumludur. Banka başkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve altı yıl süreyle görev yapar. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankaları Sistemi ve Finansal İçerme İttifakı üyesidir.

"Kur koruma"

, Türkiye'de Türk Lirası'nın değerini diğer para birimleri ile kurdaki dalgalanmalara karşı korumak için alınan önlemleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bir ülkenin merkez bankasının o ülkenin para biriminin değerini korumaya çalışabileceği birkaç yol vardır:

Döviz kurunu etkilemek amacıyla kendi para birimini alıp satarak döviz piyasasına müdahale etmek.
Kendi para birimini yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getirmek için faiz oranlarını yükseltmek.
Ülkeye giren ve çıkan para akışını sınırlamak için sermaye kontrolleri uygulamak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), liranın değerini istikrara kavuşturmak ve dalgalanmalara karşı korumak için bu önlemlerin bir
 kombinasyonunu kullanıyor. Bununla birlikte, para birimi değerinin ekonomik, politik, sosyal ve dış faktörler gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilen karmaşık bir olgu olduğunu belirtmekte fayda var, bu nedenle para biriminin istikrarlı bir değerini korumak her zaman mümkün değildir.

Odeabank'tan yüksek faiz fırsatı! Bu kampanya kaçmaz! 

İş Bankası belinizi büken vergilere ortak oluyor! MTV Ödemenizde indirim kampanyası sunuyor!

ING Bank bombayı patlattı! Harcarken kazanacaksınız.. Üstelik geri ödeme olmadan