26 / 06 / 2024

Merkez Bankası'nın İFM binası için flaş karar: Resmi Gazete'de yayımlandı! 

Merkez Bankası'nın İFM binası için flaş karar: Resmi Gazete'de yayımlandı! 

Merkez Bankası’nın İstanbul Finans Merkezi'ndeki yeni binası ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte ayrıntılar...



Merkez Bankası’nın İstanbul Finans Merkezi'nde yer alacak binasında, Merkez Bankası artırımlı fiyat farkı hesaplayabilecek ve yükleniciye 6 ayı geçmemek kaydıyla süre uzatımı verebilecek. 

2007 yılında genel merkezi Ankara’da olan kamu bankaları ve finans kuruluşlarının İstanbul’a taşınacağı açıklanmıştı. Bu taşınma için adres olarak Ümraniye'deki 300 bin metrekarelik dev arazi gösterildi. 

Göç edecek kurumlardan biri olan Merkez Bankası tarafından da İstanbul Finans Merkezi’nin tam ortasında bulunan 15 bin 960 metrekarelik arsa satın alındı. 

Merkez Bankası nın İFM binası için flaş karar: Resmi Gazete de yayımlandı! 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; 3328 ada 10 numaralı parselde yer alan araziye imar planında benzersiz bir inşaat hakkı tanındı. Emsal dışı alanlarla beraber 16 dönümlük arsaya toplam 258 bin metrekarelik inşaat yapılabilmesinin önü açıldı. 

Ayrıca AVM, rezidans, otel, sinema, tiyatro, ofis, lokanta, gazino, çarşı, özel hastane ve eğitim alanları inşa edilebilecekti. 

TOKİ tarafından düzenlenecek ihaleyi kazanan müteahhit firma bu alanların satışından elde edilen gelirden pay alacak, Merkez Bankası'ndan da para çıkmayacaktı. Fakat, TOKİ, Merkez Bankası'nın binası için 2017 yılında “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” işi için iki defa ihaleye çıktı fakat tekliflerin yeterli olmaması ve rekabet oluşmaması sebebiyle ihaleler iptal edildi.

2017 Ağustos'ta gerçekleştirilen üçüncü ihaleyi ise idare payı 180 milyon TL olacak şekilde 1 milyar 440 milyon lira teklif veren İntaş Taahhüt Yapı Sanayi aldı. Fakat firma inşaata başlayamadı ve projeden çekildi. Bunun üzerine AK Parti de projenin TCMB’nin kasasından hayata geçirilmesine karar verdi. 

Merkez Bankası nın İFM binası için flaş karar: Resmi Gazete de yayımlandı! 

12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile de TCMB’nin yapacağı bazı mal, hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına alındı. Düzenleme ile TCMB’nin kendisinin belirleyip davet ettiği firmalarla pazarlık usulü ihale gerçekleştirebilmesi sağlandı. 

Genel müdürlük binası için Mayıs 2020’de TCMB kaba inşaat “anahtar teslim” yöntemiyle bir ihale düzenlendi. Davet edilen isteklilerin teklif verebildiği ihalede en düşük yapım bedelinin 2 milyar 285 milyon TL ile Limak’tan geldiği Sayıştay'ın denetim raporunda görüldü. Daha sonra da dekorasyon işleri ve iç mekan imalatları için bir ihale daha yapıldı ve bu ihalede Limak'ın oldu. 

352 metre yüksekliğiyle Avrupa'nın en yüksek binası olan yapıda kaba inşaat bitirildi. Dekorasyon işleri ve iç Mekan imalatları ise sürüyor. 

Merkez Bankası nın İFM binası için flaş karar: Resmi Gazete de yayımlandı! 

İnşaat çalışmaları sürerken Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında dikkat çeken bir karara yer verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararda Merkez Bankası'na yapımı devam eden işlerde artırımla fiyat farkı ve süre uzatımı yetkisi tanındı. 

Buna göre 1 Mart 2023 tarihinden önce ihalesi gerçekleştirilmiş olan ve süren sözleşmelerde 1 Ocak 2024 ile 31 Mart 2024 tarihleri arasında Merkez Bankası artırımlı fiyat farkı hesaplayabilecek ve yükleniciye 6 ayı geçmemek şartıyla süre uzatımı verebilecek.

Ziraat Bankası emekli promosyonu ne kadar? En yüksek promosyon veren banka hangisi? Emekliler hemen bakın!

Otomobil satan çok, ama alan yok! Tok satıcılar da pes edecek, fiyatlar düşecek!

Dolar bazında katlamalı gayrimenkul yatırımı nasıl olmalı? Gayrimenkul uzmanı 8 maddede açıkladı!

Lojman arsalarına 1 milyon yeni konut yapılabilir: Kamuda tasarrufta lojman dönüşümü sinyali!


Geri Dön