Ekonomi

Merkez Bankası'nın kararından sonra flaş gelişme, doları olanlar gece sevinçten uyuyamayacak

Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutma kararının ardından Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's flaş bir kararı imza attı. Moody's enflasyon beklentisini yüzde 52,1'e yükseltti.Bankanın kararının ardından Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Mart ayında yüzde 35 olarak öngördüğü 2022 yılı sonu enflasyon beklentisini yüzde 52,1'e yükseltti

Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutmasının yankıları devam ediyor. Bankanın kararının ardından Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Mart ayında yüzde 35 olarak öngördüğü 2022 yılı sonu enflasyon beklentisini yüzde 52,1'e yükseltti. Doların yükselmesi bekleniyor.

Merkez Bankası'nın politika faiziyle ilgili verdiği karar, kulislerde bekleniyordu. Ancak kararın nasıl bir etki yaratacağı kulislerde pek tahmin edilen bir detay değildi. Merkez Bankası'nın bu kararından kısa bir süre sonra dünyanın en önemli kredi derecelendirme kurluşları arasında yer alan Moody's flaş bir hamleye imza attı.

ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bugün yayınladığı "Global Marko Görünüm 2022-23 raporu Mayıs ayı güncellemesinde; Türkiye için 2022 ve 2023 büyüme tahminlerini değiştirmedi, ancak 2022 için enflasyon beklentisini yükseltti.

YÜZDE 51.1'E ÇIKARILDI

Türkiye ekonomisi için 2022 ve 2023 yılı GSYH büyüme tahminlerini yüzde 3,5 ve 4 olarak koruyan Moody's, 2022 yıl sonu için enflasyon tahminini Mart ayı güncellemesinde ortaya koyduğu yüzde 35'ten yüzde 52,1'e çıkardı.

Moody's 2023 yıl sonu için enflasyon beklentisi ise yüzde 30 olarak korudu.

DOLARIN YÜKSELMESİ BEKLENİYOR

Moody's tarafından enflasyonun yüksetilmesiyle birlikte doların yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor. TL'deki bu değer kaybını gören milyonlarca insan yeniden dolara yönelecek. Fakat burada Merkez Bankası tarafından atılacak olan adımlar öne çıkacak.