Ekonomi

Merkez Bankası'nın milyar dolarlık müdahale

Merkez Bankası TL'deki değer yitiğini sınırlamak için 18 ayda 177 milyar dolar satarak piyasaya müdahalede bulundu. Seçimlere sayılı zaman kala Merkez'in sadece Nisan ayında 50 milyar dolarlık satış yapması ise dikkatlerden kaçmadı.Bloomberg Economics Ekonomist Selva Baziki, 20 Mart'ta yaptığı paylaşımda TCMB'nin Aralık 2021-Mart 2023 içinde 128 milyar dolarlık satış yaptığını söylemişti


Bloomberg, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Aralık 2021-Nisan 2023 içinde yaklaşık 177 milyar dolarlık satışla piyasaya müdahalede bulunduğunu açıkladı.

Bloomberg Economics Ekonomist Selva Baziki, 20 Mart'ta yaptığı paylaşımda TCMB'nin Aralık 2021-Mart 2023 içinde 128 milyar dolarlık satış yaptığını söylemişti. Baziki, "deja vu" diyerek veriyi paylamıştı.

NİSAN'DA 50 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Hesaplamaya göre TCMB, piyasaya nisanda yaklaşık 50 milyar dolarlık müdahale yaptı.

Merkez Bankası'nın 'Haftalık Para ve Banka İstatistikleri' verileri ışığında kurumun brüt döviz rezervi geçen hafta, 2022 bitiminde göre yüzde 17,41 düşerek 68,4 milyar dolara gerilemişti.

1 AYDA 102 TON ALTIN SATTI

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın iç talebi karşılamak için Mart-Nisan döneminde 102 ton altın sattığını ayrıca söylenmişti.

Merkez Bankası'nın milyar dolarlık müdahale

Merkez bankası, bir ülkenin para politikasını yöneten ve para arzını kontrol eden bağımsız bir kurumdur. Merkez bankaları, ülkelerinin para birimlerini yönetir ve bankacılık sistemi, ekonomik büyüme ve fiyat istikrarı gibi faktörlere etki eden faiz oranlarını belirler.

Merkez bankaları, para arzını kontrol ederek, enflasyonu kontrol etmeye çalışırlar. Bu genellikle, faiz oranlarını artırarak para arzını sınırlamak veya faiz oranlarını düşürerek para arzını artırmak yoluyla yapılır. Merkez bankaları ayrıca, bankacılık sistemi üzerinde düzenleyici bir rol oynarlar ve bankaların finansal istikrarını korumak için gerektiğinde bankalara müdahale ederler.

Asgari ücret 12.500 mü olacak? 10.000 TL mi olacak? İşte uzmanından çok konuşulan tespit

14 Mayıs seçimi sonrası dolar ne olur? Dünya devi bankadan gündemi sarsan tahmin

Binance’de spot işlemler neden geçici olarak durduruldu! İşte perde arkası