Ekonomi

Merkez Bankası'nın net rezervleri alarm seviyesinde

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre brüt rezervler 30 Eylül haftası itibariyle 3,8 milyar dolar düşüşle birlikte 107 milyar dolar oldu. Net rezervler ise aynı dönemde yatay bir görünümle birlikte 9,7 milyar dolarda kalırken, swap hariç net rezervler de rekor düşük seviyeye geriledi.Merkez Bankası verilerine göre brüt rezervler 30 Eylül haftası itibariyle birlikte 3,8 milyar dolar düşüşle 107 milyar dolar oldu

Rezervler daha önce de 60 milyar doların altında iki kez inmiş; birinde dönemin Hazine Bakanı Berat Albayrak, hazine ve maliye bakanlığında istifa etmiş, diğerinde de ‘Kur Korumalı Mevduat‘ modeline geçilmişti.

Merkez Bankası verilerine göre brüt rezervler 30 Eylül haftası itibariyle birlikte 3,8 milyar dolar düşüşle 107 milyar dolar oldu.

Net rezervler ise aynı dönemde yatay bir görünümle birlikte 9,7 milyar dolarda kalırken, swap hariç net rezervler de rekor düşük seviyeye geriledi.

Güney Kore ile swap anlaşmasının 780 milyon dolar karşılığındaki bölümü geçen hafta Merkez Bankası hesaplarına aktarılmıştı.

Merkez Bankası swap anlaşmalarının yanı sıra son dönemlerde rezerv para birimi cinsi mevduat depo hesaplarını da artıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da rezervlerde bu artışın yaşandığı sırada dost ülkeler destekliyor ifadelerini kullanmıştı.

Piyasalarda ise 20 milyar dolarlık nükleer santral projesi için Rosatom’un önümüzdeki dönemden yeni kaynak aktarımı yapıp yapmayacağını da takip ediyor.

NET REZERVLER KRİTİK SEVİYEDE

Elde edilen verilere göre 30 Eylül haftası itibariyle swap hariç net rezervler toplamda eksi 59 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rezervler ise eksi 55,4 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Konuya ilişkin konuşan üst düzey bir bankacı, “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervlerinde eurobond kaynaklı bir kayma görüyoruz. 2.5 milyar dolar anapara tutarında eurobond itfası geçen hafta yapılırken, aynı tutarda yeni bir ihraç geçtiğimiz günlerde tamamlanandı. Aynı tutarda artış önümüzdeki haftalarda da veriye yansıyacaktır. Bu etkiyi dışladığımızda da 103 milyar dolar ile enerji ithalatı ise en büyük maliyet kalemi olarak öne çıkıyor” dedi.

Güney Kore ile Türkiye arasındaki swap akışı anlaşması Ağustos 2021’de imzalanmıştı.

Merkez Bankası’nın Çin ile 6 milyar dolarlık, Katar ile 15 milyar dolarlık, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolarlık ve Güney Kore ile ise 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar dolar karşılığı swap akışı anlaşması bulunuyor.

Merkez Bankası’nın tüm swap anlaşmaları lokal para birimleri ile yapılıyor.