Ekonomi

'Merkez doları tutmak için arka kapıdan 108 milyar dolar sattı'

Merkez Bankası'nın dolar kurunu tutmak için 108 milyar dolar sattığı iddia edildi. Aylık olarak 9 milyar dolar satış anlamına geliyor. Merkez Bankası'nın seçimlere kadar dolar kurunun sabit tutulması politikası izlediği zaman zaman dile getirilirken bunun nasıl yapıldığı merak ediliyordu

Merkez Bankası'nın dolar kurunu tutmak için bugüne kadar 108 milyar dolar sattığı iddia edildi. Merkez Bankası'nın seçimlere kadar dolar kurunun sabit tutulması politikası izlediği zaman zaman dile getirilirken bunun nasıl yapıldığı merak ediliyordu.

Bu konudaki iddialara bir yenisi eklendi. Bloomberg'in hazırladığı araştırmada Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz indirim furyası boyunca, dolar kurunu düşük tutmak için 108 milyar dolar sattığı iddia edildi.

"AYLIK 9 MİLYAR DOLAR SATTI"

Bloomberg Türkiye ve İsveç Ekonomisti Selva Baziki, Twitter hesabından Merkez Bankası'nın 2022 yılında kamu bankaları aracılığıyla arka kapıdan 108 milyar dolar döviz sattığını iddia etti. Bloomberg Türkiye Ekonomisti Selva Baziki bu hesaba göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın her ay arka kapıdan 9 milyar dolar sattığını ileri sürdü.

128 MİLYAR DOLAR SATILDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Daha önceki Ekonomi Bakanı Berat Albayrak döneminde Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu miktarın nereye gittiğinin bilinmediği iddiası çok konuşulmuştu.

Bloomberg’in haberine göre, Merkez Bankası 2022’de döviz kuru piyasalarına 108 milyar dolar büyüklüğünde müdahale ettiği kaydedildi. Bu habere göre Merkez Bankası aylık 9 milyar dolar satış yaptı

EYLÜL AYINDA ZİRVE YAPTI

Bloomberg Türkiye ve İsveç Ekonomisti Selva Baziki, Twitter hesabından Merkez Bankası'nın 2022 yılında arka kapıdan 108 milyar dolar döviz sattığını öne sürdü. Baziki, bunun aylık 9 milyar dolarlık bir döviz satışına tekabül ettiğini iddia etti. Türkiye Ekonomisti Selva Baziki, TCMB'nin 2022'de döviz piyasalarına 108 milyar dolar kadar müdahale ettiğinin tahmin edildiğini belirterek 2022 müdahalelerinin bankanın 500 baz puanlık faiz indirimi döngüsünün ilk faiz indiriminin ardından Eylül ayında zirve yaptığını kaydetti.

KKM'NİN CAZİBESİ ARTTI

Baziki' TCMB'nin 26 Ocak'ta aldığı kararların, net rezervleri düşürmeden rezervlerini artırabilecek ve daha yüksek müdahale alanı sağlayacak olan döviz korumalı mevduatın cazibesini artırdığını ifade etti.