Ekonomi

Merkez geri adım attı mevduat faizleri yükselmeye başladı!

MB'nın dövizden dönen KKM'de yüzde 9 + faiz farkını tavanı kaldırması şimdiden bazı bankalar mevduat faizlerini yüzde 25'ten 30'a çıkarmasına neden oldu. Peki bundan sonra piyasalar nasıl bir seyir izleyecek?

Ankara sayfası isimli videosunda Ankara'daki gelişmeler ve piyasalardaki adımları değerlendiren gazeteci Erdal Sağlam, Merkez Bankası'nın gerileyen rezervler nedeniyle zorda olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı kararlarla inisiyatifi de elinden kaçırdığını gösterdiğini kaydeden Sağlam, MB'nın daha önce karşı çıktığı bütün kararları almak zorunda kaldığını kaydetti. Sağlam, piyasanın bir şekilde MB'sını frenlediğini kaydetti. Bankaların bir kısım isteklerine kavuştuklarını bir kısım fiili olarak yaptıklarını MB'na kabul ettirdiklerini dile getiren Sağlam, "Piyasa sopasını gösterdi.  Alınan kararlar seçimlere kadar bankalara dokunulamayacağını gösteriyor" ifadesini kullandı.

Rezervler -60 milyar dolara geriledi

Merkez Bankası rezervlerinin -60 milyar dolara kadar gerilediğini savunan Sağlam, rezervler kritik rakamlara ulaştıkça BM'nın panik kararları aldığını kaydetti. "Dost ülkelerden" geleceği söylenen dövizin gelmediğine işaret eden Sağlam, Borsa İstanbul'da ise 7 haftada 1.5 milyar dolarlık  yabancı çıkışı olduğunu kaydetti.

Mart ayından sonra anketler takip edilecek

Piyasaların Mart ayından sonra anketler tarafından yönetileceğini aktaran Sağlam, piyasadaki yumuşak ve sert hareketlerin anketlere göre şekilleneceğini kaydetti. MB'nın dövizden dönen KKM'lerde yüzde 9 artı faiz tavanını serbest bırakmasının mevduat faizlerini de artıracağını dile getiren Sağlam, kredi faizlerinde de artış olabileceğini, bu durumda da MB'nın yeni tedbirler almak durumunda kalabileceğini ifade etti.

Bankalara yurtdışından döviz getir dendi ama...

MB Rezervlerinin -65 milyar dolara gerilediğinde MB'nın alarm verdiğini kaydeden Sağlam, Şubattan sonra bu rakamlara gelinebileceğini belirterek, MB'nın bu nedenle bütün düğmelere basmaya başladığını kaydetti. Suudi Arabistan ve Katar'dan gelecek denilen paraların gelmediğini belirten Sağlam, MB'nın seçime kadar doları tutmak için döviz bulmaya çalışacağını aktardı. MB'nın bankalara yurtdışından getirecetkleri dövize yüzde 4.5 faiz vereceğini açıkladığını ancak bankaların böyle bir aktarım yapmadığını da kaydetti. Bankaların yurtdışından yüzde8-9 ile borçlanıp Merkez Bankası'na aktarmanın hesaplarının yapıldığını ancak henüz bunu yapan bir banka olmadığını ifade etti.

Üçlü kur sistemine geçildi

Merkez Bankasının attığı geri adımlardan birinin de ihracatçılarla ilgili olduğunu kaydeden Sağlam, "ihracatçılar yüzde 30'un üzerinde devalüasyon istemeye başlamışlardı, MB Başkanı ihracatçılarla buluştu ve sonunda yüzde 2 döviz dönüşüm desteği ortaya çıktı" diye konuştu. Katlı kur durumunun ortaya çıktığını ifade eden Sağlam, Tahtakale'de de ayrı bir döviz kuru olduğunu, böylelikle üçlü kur sisteminin ortaya çıktığını dile getirdi.