Merkezi bölgelerdeki ulaşım çözümleri diğer alanları da etkiliyor!
Aysel Aktan, İstanbul'da merkez niteliği taşıyan alanlarda yenileme ve dönüşüm alanlarının, merkez dışındaki bölgelerde ise ulaşım sorunu çözülmüş ya da ulaşım iyileştirme çalışmaları devam eden bölgelerin öne çıktığını söylüyor.
Harmoni Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Aysel Aktan, arsa alımında imar durumunun büyük önem kazanırken, daire alım-satımında dairenin mevcut konumu ve tapu müdürlüğü arşivindeki tescilli proje konumu arasındaki uyumu, yasal izinlerinin mevcut olup olmadığının önem kazandığını söylüyor.
D-100 karayolu hattının hizmet fonksiyonlu olarak geliştiğini ifade eden Aktan, bu hattın etkilenme alanlarının da markalı konut projeleri için yatırım alanı olmaya devam ettiğini belirtiyor. Aktan, "Maltepe - Kartal hattında devam eden ve tamamlanan markalı ofis ve konut projeleri bölgedeki gayrimenkul değerlerinin ortalamaların üzerine çıkmasına sebep olmaktadır. Gerek Avrupa, gerek Anadolu Yakasında yapım aşamasında olan markalı projelerde gayrimenkul satış hızları ile proje hızları paralel gelişmektedir" diyor.
Aktan, Türkiye genelinde inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ve yeni yatırımcı profili ile gelişen marka konut ve farklı tiplerdeki konutlara olan talebin yaklaşık son 10 yıldır ivmesini arttırarak sürdüğüne vurgu yapıyor. Kentsel dönüşüm ya da yenileme alanlarında, kendi bölgesi ile uyumlu imar planlarının yapılmış olmasının, projelerde sadece yatınmcılar ve hak sahiplerinin karşı karşıya bırakılmaması, kamunun proje yürütücüsü gibi tüm süreci takip ederek etkin rol üstlenmesinin gerektiğine işaret eden Aktan, kamunun hakem rolü üstlenmesi ile gerek yatırıma gerekse de hak sahiplerinin rant endişesinin toplumsal faydalann önüne geçmesine engel olacağını belirtiyor. Arsa yatırımcılarının tapu kayıtlanndaki beyan ve şerhleri öğrenerek, tasarrufu kışı tlayıa hüküm olup olmadığını araştırması gerektiğine işaret eden Aktan, "Örneğin arsanın yapılanma hakkı olsa bile, üstünden veya altından herhangi bir enerji nakil hattının geçiyor olması, hava mania hattı gibi bina yüksekliğini sınırlayıcı hususların olup olmaması araştırılıp, imar durumuna göre yorumlanmalıdır. Tüm bu hususlar yorumlandıktan sonra imar durumu ile en etkin ve en verimli kullanım durumu analizinin bölge koşullan ile uyumlu olup olmaması da dikkate alınarak, fayda/maliyet analizi ile satın alma kararı verilmelidir" diye konuşuyor. Aktan, arsa alırken imar durumunun büyük önem kazanırken, daire alım-satımında dairenin mevcut konumu ve tapu müdürlüğü arşivindeki tescilli proje konumu arasındaki uyumunun, yasal izinlerinin mevcut olup olmadığının önem kazandığını söylüyor.
Aktan, her türlü gayrimenkulde, tapu kayıtlarındaki şerh ve beyanların doğru yorumlanmasının, alım-satımda mutlaka incelenmesi gereken hususlar arasında yer aldığını aktarıyor.
Toplam değerleme uzmanı sayısı bin 615
Aktan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verilerine göre, değerleme sektöründe 2014 yılı itibari ile SPK lisanslı toplam 130 şirket, Türkiye Değerleme Uzmanlığı Birliği verilerine göre ise toplam bin 615 değerleme uzmanının bulunduğunu dile getiriyor. Sektörlerinin kırılganlıklan çok olan bir sektör olduğunu, ekonomik piyasa ve siyasi olaylardan direkt olarak etkilenerek, beklentilerin yönünü değiştirdiğini belirten Aktan, sektör dinamiklerinin yeni ihtisaslaştırmaya başladığını, 2015 yılında da gelişimini sürdüreceğini söylüyor. Aktan, sözlerine şöyle devam ediyor: "Sektörde, hizmet alıcı tarafa sağlanan faydalar konusunda henüz farkındalık sağlanamamıştır. Konunun önemi anlaşılamadığı için de bilgi toplama aşamasında çok sayıda sorunla karşılaşılmaktadır. Tapu müdürlüklerince sektöre sağlanan internet altyapısı ile erişim sonucu, hem zaman tasarrufu, hem de sektör ve tapu müdürlüklerine ekonomik fayda sağlanmıştır. Kadastro Coğrafi Bilgi Sistemi ile elektronik ortamdan yapılan parsel sorguları, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile yapılan adres sorgulamaları, belediyelerin internet sitelerindeki imar durum sorgulama sistemleri rapor kalitesi ve güvenirliği arttırmıştır. Ancak Tapu, Kadastro, Belediye, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kumlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vb. resmi kurum arşivlerinin tamamının elektronik ortama taşınması süreci tamamlanmamış olması nedeni ile sektördeki süreç aksatıcı sorunlar halen devam etmektedir. Hükümetten tüm bunların sağlanması için ilgili kurumlara kaynak aktarılması, sektörün bu bilgilere erişiminin gereğinin kurumlara bildirilmesi beklenen en önemli hususlardandır."
Aktan, Harmoni Gayrimenkul'ün 13 Temmuz 2007'de, gayrimenkule ilişkin her türlü yatınm danışmanlığı, fizibilite etüdü, proje değerleme ve geliştirme, kentsel dönüşüm ve yenileme değer tespitleri, gayrimenkule dayalı hak ve faydalann değerlendirilmesi konusunda hizmet vermek üzere kurulduğunu hatırlatıyor. Şirketin, farklı disiplinlerde eğitim almış deneyimli ortakları, bilgili ve dinamik personeli ile yurtiçi ve yurtdışında gerçek ve tüzel kişilere, kamu ve özel sektöre yönelik gayrimenkul danışmanlığı konularında çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Aktan, "2014 yılsonu itibari ile firmamız bünyesinde 48 kadrolu, 100 sözleşmeli olmak üzere yaklaşık 150 kişi çalışmaktadır. Bu yıl Türkiye genelinde toplam 17 bin 500 adet gayrimenkul değerleme raporu hazırladık. 2015 yılında da firmamız sayı hedefinden çok nitelikli ve bilimsel raporlar üretmeyi hedeflemektedir" diyor.
Dünya Real Estate