Emlak Terimleri

Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer!

Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer sistemi 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getiriliyor. Ancak bu zorunluluk herhangi bir cezayı da beraberinde getirmiyor...


Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer!


Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer sistemi 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getiriliyor. Ancak bu zorunluluk herhangi bir cezayı da beraberinde getirmiyor. Merkezi sistemle ısınan binaların ısı pay ölçer sistemine geçmediği takdirde ceza uygulanacak konusunu bu işi yapan firmalar ortaya atıyor. Halbuki kanun kapsamında herhangi bir cezasının bulunmadığı görülüyor. Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer sistemini yönetim taktırmıyorsa bu durumda daire sahipleri yönetimi şikayet edebiliyor. Bu şekilde ceza uygulanması için de Sulh Hukuk Mahkemelerine açılmış bir dava olması gerekiyor.


Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer sistemi ile her daire kullandığı kadar enerjinin bedelini ödüyor. Pay ölçer cihazı ile her dairenin ne kadar enerji kullandığı belli oluyor. Termostatik vana sayesinde getirilen 15 derece zorunluluğundan dolayı odanın ısısı 15 derecenin altına düşmüyor. Onun dışında ne kadar sıcaklıkta kalmasını dilerseniz termostatik vana ile ayarını kendiniz sağlayabiliyorsunuz.


Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer sisteminin sağladığı avantajlardan bahsedecek olursak:


- Enerji tasarrufu: Dairelerin ihtiyacı kadar ısı kullanmaları, tasarrufu beraberinde getiriyor.

- Adil ödeme: Her daire tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerjiyi ödeme zorunluluğu  kalmıyor. 

- Isınma konforu: Daireler yeteri kadar ısınacağından gereksiz ısınma sonucu yakıt israfı olmayacaktır. Binalarda, dairelere ait tüm radyatörlerin termostatik vanalarının açık konumda tutulma zorunluluğu olduğundan daireler arası ısı dengesi sağlanacak ve ısı kaybı en aza indirilmiş olacaktır. 

- Satış kolaylığı: Konutların değeri artarak, satış ve kiralama daha kolay hale geliyor.


Pay ölçer sisteminde yatay tesisatta kalorimetre ve pay ölçer seçenekleri bulunurken, dikey (çok kolonlu) tesisatta tek seçenek pay ölçerler oluyor. Pay ölçerlerin hassas iki adet sensörü bulunuyor. Bu sensörlerden biri radyatör sıcaklığını ölçerken diğer sensör de odanın sıcaklığını ölçüyor ve iki sıcaklık arasındaki fark sabit k katsayısıyla çarpılarak radyatörün odaya verdiği enerji hesaplanıyor. Bu enerji bir birim şeklinde pay ölçerin hafızasına kaydediliyor. 



Pay ölçer sistemi!
Eski binalarda ısı pay ölçer!
Isı pay ölçer çalışma prensibi!
Isı pay ölçer sistemi maliyeti!
Pay ölçer sistemi fiyatları!
Isı pay ölçer yönetmeliği resmi gazete!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com