Ekonomi

Merkez’in faiz indirimleri piyasa faizlerine yansımıyor! İhtiyaç kredilerinde faizler yüzde 30’u aştı

Merkez Bankası geçen hafta politika faizini 50 baz puan daha indirerek yüzde 8,5 seviyesine çekti ancak sözkonusu indirim piyasa faizlerine de yansımadı. Mevduat faiz oranları yüzde 30’lara fırlarken, tüketici kredilerinde de oranlar yine yüzde 30’lar seviyesinde.Böylece politika faiz oranı yüzde 8,5 seviyesine çekilirken, piyasa faizlerinin ise bu oranların kat ve kat üzerinde olduğu gözleniyor

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından 50 baz puanlık faiz indimi daha geldi. Böylece politika faiz oranı yüzde 8,5 seviyesine çekilirken, piyasa faizlerinin ise bu oranların kat ve kat üzerinde olduğu gözleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yaklaşık 2 yıldır düşük faiz politikasını uyguluyor. Son yapılan faiz indirimi ile politika faizi yüzde 8,5 seviyesine çekildi. Ancak aynı indirim oranları kredi faizlerine yansımıyor.

Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk'ün konuyla ilgili haberine göre, piyasa faizleri ile Merkez Bankası politika faizi arasındaki bağ tamamen kopmuş durumda. TCMB Para Politikası Kurulu, deprem sonrası toparlanmayı desteklemek için politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 8.50 seviyesine çektiğini duyururken, sözkonusu indirimin piyasa faizlerine aynı oranda yansımadığı gözleniyor

MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 30’A FIRLADI

TCMB, geçtiğimiz ağustos ve eylül aylarında 100’er baz puan indirime gitmişti. Ekim ve kasım aylarında da 150’şer baz puanlık peş peşe indirimlere devam eden Merkez Bankası, böylece son 4 ay içerisinde toplam 500 puanlık indirim yapmış oldu. Banka, aralık ve ocak aylarındaki toplantılarda ise faiz oranını sabit tutarak herhangi bir değişiklik yapmamıştı.

Son yapılan indirimle beraber ise Merkez Bankası’nın yedi ay içerisinde politika faizlerindeki indirim miktarı 550 baz puanı buldu. Haberde, bu süreçte düzenleyici otoritelerin de piyasa faizlerine etki yapan bir dizi regülasyona imza attığına işaret edilerek bu düzenlemeler sonucunda bankalar arasındaki mevduat yarışının arttığını, ticari kredi faizlerinde ise bankaların kredi vermeyi kestiği kaydedildi.

KREDİ FAİZLERİ DE YÜKSELİŞTE

Haberde, politika faizinin yüzde 8,5 seviyesine çekilmesine rağmen mevduat faizlerinin yüzde 30'u aştığı, ticari kredi faizlerinin de ortalama yüzde 14,49 seviyelerine, ihtiyaç kredilerinde ise oranların ortalama 30,37'ye yükseldiğine işaret edildi.

Geçmiş dönemde ticari kredi faizlerinin altında bir seyir izleyen mevduat faizleri, Merkez Bankası'nın attığı adımlar sonucu ticari kredi faizlerinin neredeyse 12 puan üzerinde bir seviyeye ulaştı. Haberde, Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle enflasyonda tarihi yükselişe neden olduğu vurgulanarak makroihtiyati önlemlerin kredi ve mevduat faizleri arasındaki makası da değiştirdiğini, böylece böylece, bankacılık sektöründe faizlerde bugüne kadar daha önce görülmemiş bir tablonun ortaya çıktığı belirtildi.