Ekonomi

Merkez’in sadeleştirme kararları ile kredi mekanizması normalleşme sürecine girecek!

Merkez Bankası’nın sadeleştirme politikası kapsamında; menkul kıymet tesis oranlarını düşürmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Böylece bankalarla reel kesim arasındaki kredi mekanizmasının tekrar sağlıklı bir zemine kavuşması bekleniyor.Uzun bir süredir “Liralaşma” stratejisi kapsamında bankalara ek yükümlülükler getiren TCMB, bu çerçevede uygulanan menkul kıymet tesis oranlarını düşürürken bazı şartları yumuşattı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta politika faiz oranını 6,5 puan artırdıktan sonra bazı regülasyonları gevşetme yolunda önemli adımlar attı. Uzun bir süredir “Liralaşma” stratejisi kapsamında bankalara ek yükümlülükler getiren TCMB, bu çerçevede uygulanan menkul kıymet tesis oranlarını düşürürken bazı şartları yumuşattı. Merkez Bankası’nın attığı bu adımlar piyasalar tarafından olumlu karşılanırken, banka hisselerini de olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

Dünya Gazetesi’nin haberinde, konuya ilişkin görüşlerini açıklayan piyasa çevreleri atılan adımları sadeleşme adına önemli olduğunun altını çizerken, bu ve daha sonra atılacak adımların da faiz piyasasında açılan makasın daralması için bir başlangıç olacağını dile getirdi. Ayrıca alınan kararların borsada bankacılık hisselerine de olumlu yansımasının beklendiği ifade edildi.

ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI

Global Menkul Değerler Araştırma Grup Direktörü Serdar Pazı, bankaları en çok zorlayan uygulamalardan birinin menkul kıymet tesisi olduğunu belirterek bankaların artan fonlama maliyetlerini karşılamak adına ticari kredilerde daha fazla faiz uygulamak için muhakkak tahvil almaları şartına bağlandığını, böylece devlet tahvil faizlerinin tek hanelere gevşediğinin altını çizdi.

Pazı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Gaye Erkan ikilisi sonrasında faiz artırımı ve menkul kıymet tesislerinde bir rahatlamanın beklendiğini belirterek bu düzenlemenin, faiz artırımının ardından atılan önemli bir adım olduğunu savundu.

Yüzde 30-35’ler civarında beklenen faiz artırımı kararını tedrici bulan piyasaların, bu kararı da yavaş bir adım olarak gördüğünü kaydeden Serdar Pazı, bu kararların bankaların kaynak maliyetini aşağı çekme ve karlılıklarını baskılayacak tahvil alım yükümlülüklerini azaltma açısından rahatlatıcı olacağını dile getirdi.

KREDİ MEKANİZMASINDA NORMALLEŞME

Pazı, Şimşek ve Erkan’ın bankacılar ile görüşmesinin ardından atılan bu adımların ortodoks politikalara bir dönüş olarak değerlendirildiği, faiz tarafında sıkılaştırmanın devam edeceği ve yeni adımların atılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık, Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin bir miktar altında faiz artırımı yapsa da sıkılaştırma sürecinin yeni başladığı ve gerektiği zamanda gerektiği kadar adım adım atılacağının sinyalini verdiğini hatırlattı. Merkez Bankası’nın son olarak sadeleştirme politikası kapsamında menkul kıymet tesis oranını yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürmeye karar verdiğinin altını çizen Dükkancık, sadeleştirme kararının, bankalarla reel kesim arasındaki kredi mekanizmasının tekrar sağlıklı bir zemine kavuşması noktasında olumlu bir karar olacağını ve sürecin normalleşmesi adına hem bankalar açısından hem de piyasa tarafından olumlu karşılanacağını dile getirdi.