Merkezî ısıtma sistemi mecburiyeti 5 Aralık'ta yürürlükte
Kapalı alanı toplamda bin metrekareyi aşan binalarda merkezî ısıtma sistemi mecburiyeti düzenlemesi 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giriyor
Yılda 320 bin kombi üretim kapasitesine sahip Elginkan şirketler grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Zeren, yönetmeliğin mevcut şekliyle devreye girmesi halinde kombi satışlarında önemli düşüşler yaşanabileceğini kaydetti. Uygulamaya günler kala Zeren, 'Binalarda Enerji ve Performans Verimliliği' yönetmeliğine müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'de her yıl 550 binden fazla kombinin özellikle yeni binalara satıldığını hatırlatan grup bünyesindeki Emas Makine Sanayi AŞ Genel Müdürü Cahit Köse ise, "Kombinin üretim merkezi haline gelen Türkiye'de yönetmelik bu haliyle çıkarsa bireylerin seçme hakkı elinden alınmış olacak. İnşallah düzeltirler." dedi. 88 farklı kombi üreten ECA'nın Manisa'daki yeni üretim tesisinin tanıtımında gazetecilerle bir araya gelen Elginkan Topluluğu yetkilileri, yoğuşmalı kombinin merkezî sisteme nazaran daha verimli olacağını öne sürdü.
Yoğuşmalı kombi, konvansiyonel kombiye göre yüzde 20 tasarruf sağlıyor. Bin liradan satılan konvansiyonel kombiye göre yoğuşmalı kombi, 5 kişilik bir ailenin faturasını ayda 50 lira azaltıyor. Cahit Köse, "Bu kombiler Avrupa'da oldukça yaygın. Bu kıtadaki 7 milyon kombinin yüzde 80'i yoğuşmalı. Sadece İngiltere'de yıllık 1 milyon 200 bine yakın satış yapılıyor." dedi. Köse'nin verdiği bilgiye göre Avrupa ve Amerika vatandaşlarını yoğuşmalı kombi kullanmaya teşvik ediyor. İngiltere hükümeti yoğuşmalı kombi satın almak isteyen tüketicilerin masraflarının yüzde 40'ını karşılıyor. Türkiye'de yıllık 650 bin adet satılan kombilerin sadece yüzde 10'u yoğuşmalı kombi.
Elginkan Grubu Elba Basınçlı Döküm Sanayi AŞ'nin Genel Müdürü Ömer Özgen ise Türkiye'nin enerji geçiş merkezi haline gelmesi, dünyada kullanılan panel radyatörlerin yüzde 80'inin Türkiye'de üretilmesi, panel radyatör ve kombide Avrupa'nın önüne geçilmesi, Şili'nin ısıtma amaçlı tüm ürünlerini Türkiye'den temin etmesi ve Çin'in soğuk hava yapısından uzak olması sebebi ile bu tür ürünleri kopya etmemesi gibi nedenlerin Türkiye'yi dünyada sektör lideri konumuna getirdiğini vurguladı. Geçtiğimiz hafta gündeme gelen doğalgaz zamları ile ilgili olarak da Özgen, "Yapılacağını hiç sanmıyorum. Zaten hem sektör hem vatandaşlar tarafından hoş karşılanmaz." dedi.
MANİSA'YA KRİZDE 12 MİLYON EURO'LUK YENİ TESİS
Elginkan Topluluğu, Manisa'daki yeni kombi fabrikasında üretime başladı. Yıllık 220 bin adet kombi kapasitesine sahip fabrika için 12 milyon Euro yatırım yapıldı. Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Zeren, böylece topluluk olarak kombi üretim kapasitesini 320 bine çıkardıklarını ifade etti. Şu an yıllık 70 bin kombi kapasitesi ile faaliyet gösteren fabrikada 80 kişi çalışıyor. Ocak 2010'da 140 bin kapasiteye çıkacak fabrikaya 170 kişi daha alınacak. Böylece Elginkan Topluluğu'nun Manisa'da bulunan 10 fabrikasında 2 binden fazla kişiye iş sağlanmış olacak. Elginkan Topluluğu, geçtiğimiz yıl 280 milyon Euro ciro yaptı. Topluluğun Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Zeren, bu yıl sonunda da aynı rakama erişeceklerini aktardı. Cironun 100 milyon Euro'su ihracattan geldi. Her yıl Ar-Ge'ye 5 milyon dolar pay ayıran topluluk ısı ve yapı sektörüne 2007 ve 2008'de 30 milyon Euro yatırım yaptı. Bu yıl kalite kontrole 5 milyon Euro harcadı. Zeren, 2010'da da bu civarda yatırım planladıklarını, yüzde 20 büyüme hedeflediklerini kaydetti. Şirketin pazar payı bu yıl yüzde 12'den yüzde 15'e çıktı.
Manisa'da panel radyatör üretiminin yapıldığı Elba Basınçlı Döküm Sanayi AŞ'nin Genel Müdürü Ömer Özgen, 180 bin üretim kapasiteli fabrikada 210 bin adet üretim gerçekleştirmelerine rağmen siparişlere yetişemediklerini söyledi. Krizin panel radyatör fabrikasına uğramadığını aktaran Özgen, Türkiye'de panel radyatör talebinde patlama yaşanmasını "Çünkü Avrupa panel radyatör trenini kaçırdı. En son teknoloji ile üretimi dünyada sadece Türkiye yapıyor." sözleriyle açıkladı.
Zaman/Arif Bayraktar