Yeni Şirketler

Mermerler'in Karasu'ya yatırımı arazi fiyatlarını uçurdu

Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mermer, "Karasu'ya yatırım gündeme gelince arazi fiyatları bir anda patladı" dedi...

Chery'yi Türkiye'de üretmek için bu yıl içinde kazmayı vuracaklarını açıklayan Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, "Karasu'ya yatırım gündeme gelince arazi fiyatları bir anda patladı" dedi...

Chery'nin Türkiye distribütörü Mermerler Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, bu yıl içinde fabrika yatırımına kazmayı yüzde 100 vuracaklarını söyledi. İnşaatın başlamasının ardından 22 ay sonra üretime başlayacaklarını ifade eden Mermer, "İlk aşamada yıllık 20 bin araç üretim kapasitesi ile başlayacağız. 5 yıllık süreçte kapasite 100 bine kadar çıkacak" dedi. Fabrikaya gerçekleştirilecek yatırımın 1 milyar doları bulacağını belirten Mermer, bunun yüzde 50'sinin kendileri tarafından karşılanacağını ifade etti.

CHANCE'YE ÜNLÜ İMZA

 Mermer, Karasu fabrikasında Chery'nin en son piyasaya çıkardığı Chance, Kimo ve Faira olmak üzere 3 yeni modeli üretmek için Çinliler'le görüştüklerini belirterek, "Chery'nin dünya genelinde 9 fabrikası var. Üretmeyi istediğimiz araçlar şimdilik sadece Çin'de üretiliyor. Hedefimiz Çin dışında ilk kez bu araçları Türkiye'de üretip Avrupa'ya satmak. Chance modelinin tasarımını, aynı zamanda Lamborghini modellerini de tasarlayan Bertone gerçekleştirdi. Chery ve Pininfarina ortaklığında kurulan Torino Design araçlarımızı şekillendiriyor. Bu 3 araç, sınıfının en ekonomik ve donanımlı araçları olacak" şeklinde konuştu.

30 DOLARA ÇIKTI

 Karasu'da baktıkları arazinin bin 900 dönüm ve devlete ait olduğunu kaydeden Mermer, "Biz Karasu'da fabrika yapacağımızı açıkladıktan sonra metrekaresi 2 dolar olan arazi fiyatları 30 dolara çıktı" diye konuştu. Ne yapıp edip Chery'yi yerlileştireceklerini söyleyen Mermer, şöyle devam etti: "Aydın ve İzmir bölgesi ısrarla fabrikayı oraya kurmamızı istiyor. Konya'dan `gelin 3 yıl çalışanların maaşlarını biz verelim' teşviki geldi. Fakat Karasu bize daha uygun geldi. Burada fabrikanın yanı sıra bir alışveriş merkezi ve üniversite yapılması gündemimizde. Ayrıca Chery'nin Ar- Ge merkezinin buraya taşınması düşünülüyor. Burası rüzgar enerjisini kullanmak için de oldukça elverişli."

YERLİ ÜRETİMLE FİYATLAR DÜŞECEK

 Türkiye'de üretime başlandığında otomobil fiyatlarındaki yüzde 17'lik gümrük vergisinin ortadan kalkacağına işaret eden Mermer, "Şu arada araçlarımız Çin'e göre yüzde 30 daha pahalı. Yerli üretimle birlikte buradaki fiyatlar da yüzde 17 düşecek. Ayrıca yan sanayi de ciddi anlamda gelişecek. Fabrika kurulması halinde Çinli yan sanayi firmalarından da gelmek isteyenler var" dedi.

'DEVRİM'İ DEVAM ETTİRMEK LAZIM'

Chery'nin başındaki yöneticilerin 20 yıl Volkswagen'de çalıştıklarını hatırlatan Murat Mermer, "Başbakanın emriyle Chery kuruluyor ve bu yöneticiler başa getiriliyor. Bakarsınız biz de gelecekte bir marka kurarız. Bu devrimi devam ettirmemiz lazım" dedi. Fabrika yatırımına katılmak isteyen bayilere hisse vermeyi düşündüklerini söyleyen Mermer, "Sonrasında yüzde 20-25'lik kısmı borsaya açmayı planlıyoruz. Ne yapıp edip Chery'yi yerlileştireceğiz" dedi.
Gökhan Kara/Bugün