Kent Haberleri

Mersin, 3. OSB projesine otomotivcileri bekliyor!

Mersin Tarsus OSB, bakanlık onayı bekleyen 400 hektarlık genişleme bölgesi ile istihdamını 25 bin kişiye çıkarmayı planlıyor. OSB yönetimi bölgeyi özellikle otomotiv sektörüne açmayı düşünüyor.

İkinci bölge ile birlikte yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Mersin Tarsus OSB’nin en önemli önceliği 3’üncü bölge kurulması olacak. Bölge yönetimi 400 hektarlık bir alan için bakanlıktan onay beklerken, onay geldikten sonra ilk etapta OSB mülkiyetinde ve kamulaştırma gerektirmeyen 100 dönüm arazide altyapı çalışmalarını bir yıl içinde tamamlamayı hedefliyor. Yeni bölge ile birlikte ilk etapta istihdamın 25 bine çıkmasını hedeflediklerini söyleyen Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli, 3’üncü bölgeye özellikle otomotiv sektörü yatırımcılarını beklediklerini vurguladı.


Başkan Sabri Tekli, önümüzdeki dönemde büyüme konusuna ağırlık vereceklerinin altını çizerken, fabrikalarına sığmayan sanayicilere yeni sahalar yaratma amacında olduklarını belirtti. 3’üncü bölge için bakanlıktan 400 hektarlık bir taleplerinin olduğunu aktaran Tekli, “3’üncü bölgede ilk etapta 100 hektarlık bir alanda hemen altyapı çalışmalarına başlayacağız. Bir yıla kadar kadar 20 firmaya yer tahsisi yapmış olacağız. Bu alanın mülkiyeti bizim. Bu nedenle kamulaştırma yok. Böylece bakanlığın onaylaması ile birlikte altyapı çalışmalarına başlayacağız. Şuan ikinci bölgede 20 firma faaliyete başladı, inşaat halinde olan 15 firma var. Bu firmalar da devreye girdiği takdirde istihdam bu sene sonuna kadar 20 bini bulur. Bölgedeki firmalarımız istihdam alımlarını da sürdürüyor. 100 hektarlık genişleme bölgesi ile birlikte istihdamın 25 bini bulmasını amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. Kalan 300 hektarlık kısımda kamulaştırmanın biraz fazla olabileceğini aktaran Tekli, mülkiyet sahiplerini mağdur etmemek kaydı ile alım yapmak istediklerini, kamulaştırma ne kadar hızlı yapılırsa, o kadar hızlı yatırıma başlayacaklarını belirtti.


3’üncü OSB’ye Türkiye’nin her yerinden çok fazla müracaat olduğunu ifade eden Sabri Tekli, “3’üncü bölge için resmi olarak 200 başvuru aldık. 400 hektarlık alan bile bu talebin ancak yüzde 50’ini karşılayabilir. Arsa tahsislerinde istihdam sayısı ve yüksek teknolojili büyük yatırımlara öncelik vereceğiz. Karma bir OSB olduğumuz için potansiyelimiz her sektöre açık. Bu nedenle her sektörden müracaat var. Biz özellikle otomotiv sektörü yatırımcılarını bekliyoruz” dedi.


Otomotiv sektörü gelirse yan sanayi de gelişir


Türkiye’de yerli otomobil üretimi için çalışmalar olduğunu dile getiren Tekli, “Yerli otomobil yapılacaksa Mersin’e yapılmalı. Biz bu konuda bakanlığa da bilgi verdik. Otomotiv sektörü yatırımları için en uygun iliz. Marmara Bölgesi artık sıkışmış durumda. Limana açık olan bir yapıdayız. Limanın kullanılma gücünü de göz önünde bulunduruyoruz. Otomotiv sektörünün ana hammaddesi olan yassı çelik imalatı da İskenderun’da başladı. Bu da otomotiv sektörü yatırımının kentimizde yapılması için önemli bir etken. Otomotiv sektörü gelirse yan sanayi de gelişecektir. Mevcut sanayicilerimizi de ayağı kaldıracak ve kapasitelerini yukarı çekecektir. Bölgemizde makine üretiminden çelik konstrüksiyona kadar 14 farklı sektörde üretim yapılıyor” şeklinde konuştu.


OSB'nin otoban bağlantısı için proje hazırlıyoruz


Mersin’de tarımsal alanların çokluğu, lojistik sektörüne dönük talep ve turizm alanlarının beklediği yatırımların sanayiyi biraz geri planda bırakıyor gibi göründüğünü kaydeden Sabri Tekli, “OSB olarak sanayi yatırımlarının artması için çalışmalar yaptık. 3’üncü bölge için tarım, turizm ve lojistik yatırımlarını engellemeyecek alanlar belirledik. Hem otobana hem limana yakın bir yer arayışına girdik. Bu konuda Mersin’deki bütün kurumlarla birlikte çalışıyoruz” dedi. MTOSB’nin otobana bağlantısı konusunda proje hazırlıklarının devam ettiğini aktaran Tekli, “Başbakanımızın bu konuyla ilgili bize bir taahhüdü var. Proje bittikten sonra en kısa zamanda onaylanmasını bekleyeceğiz. Onaylandığı takdirde karayolları bu işi çok hızlı bir şekilde yapacaktır” dedi.


Dünya