Genel

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren projesiyle ilgili 12 soru!

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı yapım aşaması meclis gündeminde konu oldu. İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hasan Sıdalı konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı yapım aşamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Sıdalı, sorularının Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

İYİ Parti'li Sıdalı, ''Ocak 2015’te yapımına başlanmış olan ve Türkiye Hızlı Tren Projesinin güney ayağım oluşturması planlanan Mersin - Adana - Osmaniye - Gaziantep hattın tamamlanmasıyla Mersin - Gaziantep arasının 2 saate, Mersin - Adana arasının 30 dakikaya düşeceği Sayın Bakan tarafından ifade edilmiştir. Yanı sıra Yenice üzerinden İç Anadolu’ya bağlanacak hat ile birlikte de güzergahın diğer hızlı tren hatları ile entegre edileceği ifade edilmiştir'' diye konuştu.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı'nın soruları:

1. Yapımı devam eden Mersin - Adana — Osmaniye — Gaziantep hattının altyapı ve üstyapı işlerinin yüzde kaçı tamamlanmıştır? Mersin özelinde bu oran yüzde kaçtır?

2. Adı geçen hat hangi tarihte vatandaşların kullanımına açılacaktır?

3. Mersin’i İç Anadolu’ya bağlayacak olan Karaman - Yenice hattının yüzde kaçını tamamlanmıştır? Bu hat ne zaman kullanıma açılacaktır?

4- Karaman - Yenice hattının tamamlanmasıyla birlikte Ankara - Yenice arası doğrudan seferler planlamakta mıdır? Eğer planlanıyorsa seyahat süresi ne kadar olacaktır?

5. Karaman - Yenice ve Mersin - Gaziantep hattının toplam maliyeti ne kadardır?

6. Proje kapsamında Mersin ili sınırları içerisinde yer alan 22 hemzemin geçidin tamamının kapatılacağı öngörülmüştür. Bu hemzemin geçitlerin yerine yapılacak olan geçitlerin kaç tanesi yaya, kaç tanesi araç trafiği için yeniden düzenlenecektir?

7. Kapatılması planlanan hemzemin geçitlerin kaç tanesi kapatılmıştır?

8. Halen faaliyet gösteren hemzemin geçitlerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Son 10 yılda Mersin’de bulunan hemzemin geçitlerde kaç kaza gerçekleşmiştir?

9. Gerçekleşen kazalarda TCDD personelinin hatalı olduğuna dair herhangi bir tespit yapılmış mıdır? Bu kazaları önlemek için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

10. Mersin’den geçen tren hattındaki sinyalizasyon denetimi ne sıklıkla ve hangi kriterlere göre yapılmaktadır?

11. Mersin’den geçmesi planlanan hızlı tren hatanın yeni hizmete alman “yerli ve milli sinyalizasyon” ile donatılması düşünülmekte midir?

12. Türkiye genelinde devam eden hızlı tren projeleri nelerdir? Bu projelerin yüzde kaçı tamamlanmıştır?