29 / 04 / 2024

Mersin Akkuyu 'daki nükleer santralin temeli mayısda atılacak

Mersin Akkuyu 'daki nükleer santralin temeli mayısda atılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Akkuyu 'da yapılacak nükleer santral için ilk kez tarih vererek, “Nükleer enerji santral inşaat temeli nisan ayı sonları veya mayıs başlarında atılabilir ” dedi



Erdoğan, dün Kremlin Sarayı 'nda Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ile düzenlediği basın toplantısının ardından Putin ile görüşmek üzere “Beyaz Ev ” olarak bilinen Rusya Başbakanlık Binası 'na gitti.

Erdoğan, ilk olarak Putin ile 1 saat 15 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından bu kez heyetlerarası görüşmeye geçen ikili 1 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Erdoğan 'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet bakanları Zafer çağlayan ve Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün yer aldı.

Nisan sonu temel atılabilir
Görüşmede, Mersin-Akkuyu 'da yapılacak nükleer santral inşaatı, enerji ve diğer ekonomik konuların ele alındığı belirtildi.
Erdoğan, görüşme öncesi yaptığı açıklamada Mersin Akkuyu nükleer enerjisi santrali inşaat temelinin nisan ayı sonları veya mayıs başlarında atılabileceğini söyledi.
Erdoğan, “Gerçi, bazı çevreciler, bu projeyi sabote etme gayreti içerisine girenler var. Ama biz inanıyoruz ki inşaat için mekanın tercihi, iyi proje ve güvenlik önlemleri bağlamında bu projeyi doğru şekilde gerçekleştireceğiz ” dedi.

Sabote etme gayreti var
Erdoğan Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili de Türk ve Rus şirketlerin birlikte çalışabileceği bir anlaşmanın imzalanacağını da kaydetti. Erdoğan, Japonya 'da meydana gelen 9 şiddetindeki depremi hatırlatarak, “Tabii ki her yatırımın olumsuz bir neticesi olabilir. Olumsuz bir netice doğacak diye siz yatırımdan vazgeçemezsiniz. Deprem denilen olay olamaz diye birşey yok. Olabilir. Ne olacak. O zaman ‘yapmayalım mı ' diyeceğiz. Bütün tedbirleri alacağız. Ama bileceğiz ki insanın da gücünün yetemeyeceği olaylar bu dünyada olabilir.

çok perspektifli işbirliği
Erdoğan ve bakanları Moskova 'da ağırlamaktan memnun olduklarını söyleyen Putin ise, “İkili ilişkilerimiz giderek artıyor. Dünya ekonomik krizine rağmen, Rus-Türk ticari, ekonomik ilişkileri olumsuz etkilenmedi. Ticaret hacmi yüzde 30 arttı. Enerji, nükleer, petrol gibi bir çok alanda ortak projelerimiz gerçekleşiyor. çok perspektifli işbirliğimiz devam ediyor... İki ülke arasında vizesiz rejime geçişi öngören anlaşmanın yürürlüğe girmesi de son aşamaya ulaştı ” dedi.
Milliyet/Mustafa Pazarbaşı


Geri Dön