Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için Türk yatırımcılar aranıyor!
Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için kurulan Akkuyu INGS şirketi çalışmalara başladı
Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için kurulan Akkuyu INGS şirketi, inşaatta kullanabileceği yerli ekipman, makine ve inşaat için çalışmalara başladı. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, santralin kuruluş sürecinin yüzde 50’lik kısmını yerli sanayicinin yapabileceğini söyledi.
Mersin Akkuyu’da yapılacak nükleer santral için Rus kamu şirketi Atomstroyexport tarafından kurulan Akkuyu NGS A.Ş, santralin kuruluş süreciyle ilgili yerli sanayici arayışına başladı. Akkuyu NGS, santralin kuruluşunda inşaat, ekipman ve makinelerle ilgili Türkiye’deki yerli sanayicilerden sağlayabileceği kısımları araştırıyor. Şirket, yerli sanayici portföyü oluşturuyor. Santralle ilgili henüz ÇED raporu alınmamış olmasına rağmen kısmi inşaatların başladığı biliniyor. Bu kapsamda yol yapımına başlandığı, bazı tünellerin açıldığı, santral bölgesinde şantiye binalarının kurulması, lojman ve sosyal tesis inşaatlarının oluşturulmasına ilişkin sürecin başlatıldığı belirtiliyor. Yerli sanayiciler sadece yerli inşaat sektörünün değil, makine sanayiinin de etkin şekilde yer alabileceğini savunuyor.
Sanayiciler hazırlanıyor
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, gelişmeyle ilgili bilgi verirken, dört üniteden oluşan her bir reaktör için maliyetin yüzde 40’ının akreditasyon maliyeti olduğunu belirtti. Akreditasyon maliyeti de çıktıktan sonra yerli sanayiciler için Akkuyu Nükleer Santrali için ilk anda 2 milyar dolarlık bir pazar oluşacağını söyledi.
Özdebir, Rus şirketin yerli sanayicileri ziyaret etmeye başladığını, makine sektöründe de mevcut firmaları tanıma ziyaretleri yaptıklarını kaydetti. Nurettin Özdebir, yerli sanayi şirketlerinin Akkuyu’nun kuruluş sürecinde gereken teminlerin yüzde 50’sini yapabileceklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Rus şirket yetkilileri, Türk sanayi şirketlerini ziyaret etmeye başladı. İnceleme yapıyorlar ve Akkuyu Nükleer Santrali için portföy oluşturuyor. Yerli sanayi için en önemli konu, akreditasyon. Yerli sanayi santralin makine, teçhizat vb. temini süreçlerinde yer alabilir ama bunların her bir tanesi için uluslararası ilgili kuruluşuna akredite olunması gerekiyor.”
Akkuyu Nükleer Santrali, 1.200 MW’lık 4 üniteden oluşacak ve toplam 4.800 MW’lık kurulu gücü sahip olacak. Bu rakam da Türkiye’nin bugünkü kurulu gücünün yaklaşık yüzde 9’una denk geliyor. Proje maliyetinin 20 milyar dolar seviyesinde olacağı planlanırken, bu maliyetin son aylarda yapılan fizibilitelerle 25 milyar dolara çıktığı kamuoyuna yansımıştı. Akkuyu nükleer santrali projesi inşaatlarında 4 bini Rus, 8 bini Türk olmak üzere yaklaşık 12 bin kişinin çalışması bekleniyor.
50 milyon dolarlık iş alındı
Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Akkuyu NGS A.Ş tarafından bugüne kadar 7 Türk şirketine de 50 milyon dolarlık iş verildiği öğrenildi. Türk firmalarının, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin tasarımı, inşası ve işletilmesi aşaması dahil her safhasında tedarik zinciri içinde yer alabilmesi için özel bir çalışma da sürüyor. İhtiyaç listesinin belirlenmesine dönük söz konusu çalışma, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı işbirliğiyle yürütülüyor.
5.500 kİşİlİk Rus köyü
Santralin inşaatında 10 bini aşkın kişinin çalışacağı hesaplanırken, bu nüfusun en az yarısının yaşayacağı bir yerleşim merkezi de oluşturulacak. Bu kapsamda 5 bin 500 kişinin yaşayabileceği bir Rus köyü inşa edilecek
Vatan