Yeni Şirketler

Mersin Akkuyu santralı için arazi bekleniyor

Türkiye'nin nükleer macerası yeniden kesintiye uğrarken, 1976 yılında yer lisansı alınan Mersin Akkuyu'da üçüncü nesil 'araziyi bekliyor'

Lisans alındıktan sonra iletim hatları döşenen, lojmanları yapılan Akkuyu'da 14 bin hektarlık alan o tarihten sonra çitlerle çevrildi. Aradan geçen 33 yılda bu alanda ne tarım yapılabildi, ne santral kuruldu.

Türkiye'nin 1960 yılında başlayan nükleer santral macerası son iptal kararı ile yeni bir döneme girdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız zaman kaybetmeden sürecin başlayacağını söylese de bu nükleerde sürecin yine uzayacağını gösteriyor. Aradan geçen 50 yılda Türkiye nükleer santral hayalini bir türlü gerçekleştiremedi. 1976'da yer lisansı alman Akkuyu'da iki nesil emekli oldu, üçüncü nesil araziyi beklemeye devam ediyor. Mersin Akkuyu'da lisans alındığında 4 yaşında olan Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale, "îki nesil Akkuyu'dan emekli oldu. Şimdi üçüncü nesil burada çalışıyor" diye konuştu. Yer lisansının alınmasından sonra kamulaştırmaların yapıldığı dikenli tellerle çevrilen 14 bin hektarlık alanda bugün 8 güvenlik görevlisi ve Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin 8 görevlisi bulunuyor. Bu dönemle iletim hatlarının, misafirliğin, lojmanların ve sosyal tesislerin yapıldığını anlatan Kale, "Bu arazi üzerinde iki büyük koy var. 9 tane de dağ var" dedi.

4 -5 BİN TL EMLAK VERGİSİ
Belediye olarak Akkuyu'dan yılda 4-5 bin TL emlak vergisi aldıklarını dile getiren Kale sözlerine şöyle devam etti:
" 33 yıl  önce araziyi telle çevirip, köylüden ayırdılar. Turizmci geliyor yatırım yapacak, burada atom santralı kurulacak deyince vazgeçiyor. Santral kurulacak diye başka yatırımcı gelmiyor. Tarımı bitirdiler, yatırımın önünü kestiler. Artık ya yapılsın ya da vazgeçtik denilsin."
Gazete Habertürk