Kent Haberleri

Mersin Deniz Parkı'nın yıkımı mahkemeye taşındı!

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li eski başkanı Macit Özcan, kendi döneminde yapılan ve yaklaşık 35 milyon liraya mal olan Deniz Park’ın yıkımının usulsüz olduğunu ileri sürerek suç duyurusunda bulundu...


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li eski başkanı Macit Özcan, kendi döneminde yapılan ve yaklaşık 35 milyon liraya mal olan Deniz Park’ın yıkımının usulsüz olduğunu ileri sürerek, MHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz hakkında, ’Görevi Kötüye Kullanma’ iddiasıyla suç duyusunda bulundu.

Özcan’ın avukatı Ali Mahir Başarır tarafından Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere İstanbul Anadolu Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Belediye Encümeni’nin onayından geçmeden verilen yıkım kararının usulsüz olduğu, bu nedenle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz hakkında, ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçundan kovuşturma kararı verilerek kamu davası açılması istenildi.

"AMAÇ, MÜVEKKİLİMİN İTİBARINI ZEDELEMEK"

Başarır, yaklaşık 8 sayfalık şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Tümüyle usulüne uygun ve kamu kaynağı kullanılarak yapılmış olan Mersin Deniz Park projesinde, müvekkilimin belediye başkanlığı yaptığı süre içerisinde halkın hizmetine sunulan sosyal kompleks, mevcut belediye başkanı şüpheli Burhanettin Kocamaz’ın talimatıyla yasaya aykırı bir yapılaşma olduğu gerekçesiyle yıkılmıştır. Şüphelinin bu yıkım talimatını vermesinin gerekçesi ise müvekkilimin belediye başkanlığı yaptığı dönemde Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin kararı ile ‘projenin iptaline’ karar verilmiş ve gerekçe olarak özetle, ‘Projenin İmar Planının Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 14. Maddesinde öngörülen yapılaşma koşullarına aykırı olduğu’ belirtilmiştir. Daha sonra bu karar mevcut belediye başkanı şüpheli Burhanettin Kocamaz döneminde Danıştay tarafından onanmıştır. Şüpheli bu gerekçeyi bahane göstererek aslında sadece ufak tadilatlar ile düzeltilebilecek bir projeyi, sırf müvekkilimin itibarını zedelemek amacıyla yıkılması talimatını vermiştir. Böylelikle şüpheli, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kasıtlı olarak hem müvekkilimin hem de kamunun zararına neden olmuştur. Görevini kötüye kullanmıştır."

Başarır, dilekçesinde ayrıca, söz konusu imar planında, müvekkili Macit Özcan’ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde tüm ilgili makamlardan gerekli izinler ve ruhsat alımının o dönemdeki imar planına uygun olarak yapıldığını, bu izinler ve ruhsat alınması sırasında herhangi bir makamdan olumsuz bir karar dönüşü de olmadığını belirtti.

"YAKIM KASITLI YAPILMIŞTIR"

Kamuda devamlılığın esas olduğunu, hiçbir yöneticinin kendinden önceki yöneticiye zarar vermek saikiyle bu tarz kararlar alamayacağını vurgulayan Başarır, şu görüşlere yer verdi:

"Burada kamuya kazandırılan tesisin mahkeme kararının doğru yorumlanarak muhafazası sağlanmalı. Yapılması gereken ufak tadilatlar varsa da yapılarak Mersin halkına kazandırılmalıydı. Ancak şüpheli tamamen müvekkilime zarar verme ve itibarını zedelemek amacıyla hareket etmiş, üstüne üstü kamunun ağır zararına sebep olmuştur. Suçun manevi unsuru ise kasttır. Şüpheli açıkça gerçekleştirdiği bütün filleri kasıtlı olarak icra etmiştir. Söz konusu yıkım kararıyla mevcut belediye başkanı, bu sorumluluk görevini yerine getirmemiştir. Deniz Park müvekkilim döneminde yapılmış bir tesis olduğu için halkın gözünde farklı bir algı yaratmak ve müvekkilim şahsını itibarsızlaştırmak amacıyla yapılan bir davranışı anlamak mümkün değildir. intikam duygusuyla kamuya ait tesis yıkılmıştır."

HUKUKİ SÜREÇ

Mersin Temiz Toplum Derneği üyesi Hidayet Dinçer, 2012’de Mersin 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak, 5 yıl önce 45 dönüm arazi üzerine yaklaşık 35 milyon lira harcanarak yapılan aquaparkın, ’Kıyı Kanunu’na aykırı olduğunu, şehir merkezi ve kumsalda en değerli mevkide yer aldığını, proje için harcanan paranın da kamu yararına olmadığını iddia etti. Bunun üzerine mahkeme, yaptığı incelemede projenin, kıyı mevzuatı hükümleri ile şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi ise projenin, mevcut yasalara ve şehircilik ilkelerine uygun olduğunu belirtip Danıştay’a başvurarak yerel mahkemenin kararının iptalini istedi. Danıştay 6. Dairesi yerinde keşif yapılmadan karar verildiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi tesisi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla hizmete açtı.

Danıştay’ın kararı üzerine Mersin 1. İdare Mahkemesi yerinde yaptığı keşif sonrası daha önceki gibi yürütmeyi durdurma kararında ısrar etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi karara itiraz etti. Dosyayı görüşen Danıştay 6. Dairesi itirazı reddederek idare mahkemesinin kararının yerinde olduğuna hükmetti.

2014 yılı Mart ayında yapılan seçimlerde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Burhanettin Kocamaz ise tesisi kurtarmak için Danıştay 6. Dairesi’ne karar düzeltme başvurusunda bulundu. Danıştay 6. Dairesi, mevcut delil durumu ve dosya kapsamına göre karar düzeltme isteminin ’incelenmeksizin’ oy birliğiyle reddine karar vererek, yaşanan hukuk sürecinde son noktayı koydu.

Hukuki sürecin sona ermesinin ardından yaklaşık 35 milyon liraya mal olan Mersin Deniz Park, 6 Mayıs 2015 tarihinde yıkıldı.



Milliyet