Kent Haberleri

Mersin Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi müze oldu!

1938 yılında faaliyete geçen ‘Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi’, Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, Mersin’in tarihi ve kültürel değerleri arasında yerini aldı.


1938 yılında faaliyete geçen ‘Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi’, Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, Mersin’in tarihi ve kültürel değerleri arasında yerini aldı.


Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi Müzesi’nin açılışına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra Mersin Valisi Özdemir Çakacak, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç, tesisi Mersin’e kazandıran dönemin Belediye Başkanı Mithat Toroğlu’nun çocukları ve ailesi ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.


Açılışta konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bugün özel bir açılışı sizinle paylaşmanın kıvancını yaşıyorum. Kıvanç diyorum çünkü suya kıymet veren toplumların; bir medeniyet ortaya çıkaran, hatta uygar bir dünya kuran toplumlar olduğunu biliyorum. Ne mutlu bize ki su için vakıflar kurmuş, büyük edebi eserler vermiş, hayatın her alanında suya verdiği kıymeti ifade etmiş bir milletin evlatlarıyız” dedi.


Müze olarak açılışını gerçekleştirdikleri Filtre tesisinin Cumhuriyet’in ilk yıllarında çok zor şartlar altında, 2 yıl gibi kısa bir sürede yaptırıldığının altını çizen Başkan Kocamaz, “Hiç şüphe yok ki bu tesisi restore ederken gelecek kuşakların böyle bir çalışmadan haberdar olması amaçlarımız arasındaydı. Niyetin hayır olduğu durumlarda akıbet de hayırdır. Çalışmalarımız ile sadece bir restorasyon gerçekleştirmedik. Aynı zamanda yazılmamış bir tarihi yazdık. Gün yüzüne çıkarılmamış kültürü bugünle ve gelecekle buluşturduk. Ciddi bir arşiv çalışması gerçekleştirildi. Bu tesisin görünmeyen, bilinmeyen kahramanlarının varlıklarını, yaşadıklarını satırlara, dokümanlara aktardık. Bu tesis Cumhuriyetimizin ve ceddimizin bir eseridir. O yüzdendir ki bu tesisin hayata geçirilmesi sadece bir restorasyon eylemi değildir” şeklinde konuştu.


Tesisin restorasyon aşamasını katılımcılar ile paylaşan Başkan Kocamaz, “Mersin’in uzun yıllar su ihtiyacını sağlayan Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni geçmişe bir vefa duygusuyla tekrar aktif hale getirmek, kentimize yeniden kazandırmak için Aralık 2014 tarihinde temizlik çalışmalarına başlanmıştır. MESKİ yönetici ve mühendislerinden oluşan teknik bir komisyon kurulmuş ve iş programı oluşturulmuştur. Temmuz 2015 tarihinde MESKİ teknisyen, kaynakçı, boyacı ve işçilerinden oluşan bir ekip kurulmuştur. Yaklaşık 2 yıl gibi bir sürede restorasyon tamamlanmıştır. Tesisin tüm mekanik ekipmanının aslına uygun çalıştırılabilmesi, kapı, pencere ve bina tadilatının aslına uygun olarak restore edilebilmesi için öncelikle MESKİ kaynakları kullanılmıştır” diye konuştu.  


Başkan Kocamaz konuşmasının sonunda, açılışı yapılan tesisi Mersin’e kazandıran dönemin Belediye Başkanı Mithat Toroğlu’nu rahmetle andığını belirterek, Filtre tesisini restore ederek müze konseptiyle kullanıma açan tüm MESKİ çalışanlarına teşekkür etti.


Başkan Kocamaz, konuşmasının ardından restorasyon çalışmasında emeği geçenlere plaket verirken, kurdele kesimi sonrasında konuklar Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi Müzesi’ni gezdi.


Geçmişten Günümüze Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi

Toroslar İlçesi MESKİ Teknik Hizmet Birimleri yerleşkesi olarak kullanılan Mersin İçmesuyu Filtre Tesisatı projesinin yapımına Türk-Alman işbirliği ile 1936 yılında başlanmış ve tesis 1938 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.


O günkü şartlarda büyük bir proje olan tesis, Mersin’in Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar gelen ilk önemli projesidir. MESKİ Teknik Hizmet Birimlerinin bulunduğu yer halen “FİLTRE” olarak adlandırılmaktadır.


Tesis; Mersin’de halkın içme ve kullanma suyunu karşılamak, yolların sulanması ve şehrin yangın hidratlarının beslemesi amacıyla, kapasitesi yaklaşık 8.500 m3/gün olarak projelendirilmiş, 80.000-100.000 eşdeğer nüfusa yetecek şekilde inşa edilmiştir.


Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi 1984 yılında hizmete girip Mersin şehir merkezine su verilmeye başlandığında Filtre tesisine ihtiyaç kalmamış ve Filtre Binası atıl vaziyette kalmıştır. İhtiyaç halinde devreye alınan sistem zamanla çürümeye terk edilmiştir. Daha sonraki dönemlerde Filtre Binası depo olarak kullanılmaya başlanmış, her türlü kullanılmayan malzeme, ekipman ve hurda buraya konulmuştur.



Mersin Büyükşehir Belediyesi