Mersin kalker ocağı için ÇED süreci yürütüldü mü?
Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu Mersin'e kalker ocağı inşa edilmesine yönelik projenin ÇED raporuna ilişkin soru önergesi hazırladı. Kuyucuoğlu sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Sarı'ya iletti.
Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu Mersin'e kalker ocağı inşa edilmesine yönelik projenin ÇED raporuna ilişkin soru önergesi hazırladı.
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesinde yer alan duyuruya değinen Kuyucuoğlu ÇED süreci hakkında 6 soru hazırladı. Kuyucuoğlu, sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya iletti.
Kuyucuoğlu "15 Nisan 2016 tarihinde Bakanlığınıza ait internet sitesinde http://csb.»ov.tr/iller/mersin/index.php?Savfa=duyurudetav&Id=90305 adresinden yayınlan duyuruda;
MERSİN ili GÜLNAR (GÜLPINAR), ilçesi Büyükeceli Mahallesi mevkiindeki Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından yapılması planlanan ER: 3334850 Kalker Ocağı projesi ile ilgili olarak MERSİN Valiliğine sunulan dosyanın (PTD Dosyası) Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelendiği ve uygun bulunduğu, projeye ilişkin ÇED Sürecinin başlatıldığı belirtilmiştir." dedi.
Söz konusu Proje Tanıtım Dosyası incelendiğinde “Kalker Ocağı” projesinin, Akkuyu NGS inşaasına hammadde temin etme maksadıyla gerçekleştirileceğinin (Sayfa 11) belirtilmekte olduğunu da ifade eden Kuyucuoğlu, "Malumlarınız olduğu üzere 6007 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Rusya Fedarasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyetinde Akkuyu Sahasında Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletilmesine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Kanun 15.07.2010 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Anlaşmanın 7’inci maddesinin l’inci fıkrasında “Türk Tarafı, sahayı mevcut lisansı ve mevcut altyapısı ile birlikte bedelsiz olarak, NGS’nin söküm sürecinin sonuna kadar Proje Şirketi’ne tahsis eder. Santralin kurulacağı ve Türk devletine ait ilave arazi de Proje Şirketi’ne bedelsiz olarak tahsis edilir. Gerekli olursa, Proje Şirketi, ilave arazi için Orman Fonu’na gerekli ödemeler yapar” hükmü yer almaktadır." dedi.
Kuyucuoğlu'nun soruları
1- ÇED süreci yürütülmüş müdür?
2- Tahsis edilen alanda madencilik faaliyeti için yürütülen ÇED süreçleri toplamda ne kadar büyüklükte bir alanı kapsamaktadır?
3- Benzer şekilde tahsis edilen alan içinde başkaca madencilik faaliyeti ile ilgili ÇED başvurusu bulunmakta mıdır?
4- Parça parça gerçekleştirilen bu ÇED süreçleri Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği ve buna dayanarak yayınlanan Bakanlık Genelgeleri ile diğer mevzuata uygun mudur?
5- 04.12.2014 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı verilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi (Nükleer Güç Santrali, Radyoaktif Atık Depolama Tesisi, Rıhtım, Deniz Dolgu Alanı ve Yaşam Merkezi) ile ilgili ÇED Raporunda bu hususlara yer verilmiş midir?
6- Aynı alanda, aynı proje için bir takım faaliyetlerde ayrı ÇED Süreçleri yürütülüyor olması Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi (Nükleer Güç Santrali, Radyoaktif Atık Depolama Tesisi, Rıhtım, Deniz Dolgu Alanı ve Yaşam Merkezi) ile ilgili ÇED Raporundaki eksikliği de işaret edeceğine göre ÇED Olumlu Kararma esas ÇED Raporunun iptalini gerektirmez mi?