İhale

Mersin Limanı'nın kapasitesi genişliyor

İşletme binası ve yolcu salonunun restorasyonuyla, saha genişletme çalışmalarına devam edilen Mersin Limanı'nda tüm yatırımların hizmete girmesiyle, öncelikli olarak yıllık konteyner kapasitesinin 1 milyon 700 bin TEU'ya çıkarılmasının hedeflendiği bildir



Edinilen bilgiye göre, Avrupa limanlarında yaşanan sıkışıklık nedeniyle Türkiye'de deniz taşımacılığın geliştirmeye yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, Mersin Limanında da çalışmalara başlandı.


İlk özelleştirilen liman olan Mersin Limanında yapılan çalışmalar çerçevesinde öncelikle devir öncesi atıl durumda bulunan ve kullanılmayan alanların büyük bir kısmı revize edilirken, alan kapasitesi artırılarak yaşanan sıkışıkılık giderilmeye çalışılıyor.


Mersin Limanının özelleşmesinin ardından geçen 4 aylık dönemde kapasitesinde yüzde 32 oranında artış yaşanırken, geçen yıl ağustos ayında 59 bin 68 TEU olan konteyner elleçlemesi bu yılın ağustos ayında 77 bin 187'ye yükseldi.


İşlem hacmini artırmak amacıyla devir işlemlerinin ardından yapılan yaklaşık 30 milyon doların üzerinde yatırımla, 72 çekici ve konteyner dorsesi, 68 küçük konteyner boşaltma doldurma forklifti, 5 mermer yüklemesi için 5 tonluk forklift, 3 mansinen kargo rıhtım elleçleme, 3 mobil crane, 2 bin 156 ton kaldırma kapasitesi olan konteyner ve kargo gemi yükleme boşaltma vincinin alındığı belirtildi.


Yolcu salonunun restorasyonu ile saha genişletme çalışmalarına devam edilen limanda, tüm yatırımların hizmete girmesiyle, öncelikli olarak konteyner kapasitesinin 1 milyon 700 bin TEU'ya çıkması hedefleniyor.


-LİMANIN İŞLEYİŞİ-


15 Mayıs'ta devri gerçekleştirilen limanın, 5 Ekim tarihine kadar geçen süre içinde, 1617 geminin limana geldiği, yapılan yatırımlar ve çalışmalar sonucu, Mersin Limanı'nın tarihinde ilk kez İzmir Limanı'nı geçtiği öğrenildi.


Ayrıca, gemi bekleme süresinin Avrupa Standartlarının da altına indiği, şu an da Avrupa da standart bekleme süresi 24 saat iken, Mersin Limanı'nda haziran ayında ortalama gemi bekleme süresi 42 saat, temmuz ayında 21 saat, ağustos ayında 9 saat, eylül ayında ise 2,8 saate düşürüldüğü kaydedildi.


Mersin Limanı'nı yeniden yapılandırarak, uluslararası standartlara ulaşmak için yoğun çalışma içeresinde olan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. yönetiminin, kent halkına şu ana kadar 300 bin dolar yardım yaptığı, Mersin Valiliği ve alt kademe Akdeniz Belediyesi işbirliği ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara çeşitli alanlarda destek verip, ilerleyen zamanda da sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda da bir takım faaliyetlere katkı bulmasının planlandığı öğrenildi.


-"HEDEF HEP DAHA İLERİ"-


MIP Genel Müdür Yardımcısı Kürşad Tezkan, yaptığı açıklamada, dünya standartlarında bir liman işletmesi gerçekleştirme iddiasında bulunduklarını söyledi. Tezkan, şöyle konuştu: "Limanı işletmeye başladığımız daha ilk günde, yüzleri güldüreceğimizi söylemiştik. Ve devrin ardından kısa bir süre geçmesine rağmen, İzmir Limanı'nı elleçleme açısından geçerek, Mersin'e tarihi bir başarı kazandırdık. Bu hedefimizi her zaman sürecek. Mersin Limanı'nda hep daha ileriyi öngöreceğiz. Yakın bir gelecekte dünya standartlarını bile geçeceğiz."