Genel

Mersin Uluslararası Limanı'nın fiziki koşulları mecliste!

Mersin Uluslararası Limanı'nın fiziki koşulları meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Sıdalı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Mersin Uluslararası Limanı'nın fiziki koşullarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Sıdalı, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Sıdalı ''Geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası, AFAD ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından Çukurova Bölgesi'nde bulunan kritik enerji ve lojistik altyapılarının karşı karşıya olduğu iklim değişikliği kaynaklı risklerin değerlendirilmesi toplantısı yapılmıştır. Toplantıda Çukurova Bölgesinin, Türkiye'nin ekonomik kalkınması açısından en umut verici bölgeler arasında olduğu belirtilmiştir. Enerji, ulaştırma ve lojistik sektörleri açısından kritik bir merkez olan ve Avrupa, Orta Asya ve Akdeniz havzalarını birbirine bağlayan bu bölgede, Akkuyu Nükleer Santrali, Çukurova Havaalanı, Yenice Lojistik Merkezi, Akdeniz Otoyolu, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi ve Tarsus-Kazanlı Kıyı Hattı Projesi gibi çok sayıda büyük çaplı kritik altyapı yatırımlarının planlandığı vurgulanmıştır. Diğer taraftan, Çukurova bölgesinin, iklim değişikliği kaynaklı deniz seviyesi yükselmesi olayları karşısında yüksek bir risk taşıdığına dikkat çekilmiştir'' diye konuştu.

Sıdalı, şu açıklamalarda bulundu: ''Toplantıda açıklanan rapora göre en çok deniz seviyesi yükselmesinden etkileneceği öngörülen Mersin Uluslararası Limanında böyle bir olayın gerçekleşmesi halinde (6,1 metre dalga yükselmesi) limanın yüzde 50'sini (vinçler, su önü yapıları) hasara uğratacağı böylece 60 güne varan iş aksamalarına yol açarak 12,6 milyon ABD doları kadar GSYİH kaybı yaratacağı öngörülmüştür.''

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı'nın soruları:
1. Mersin Uluslararası Limanı'nda rıhtım yüksekliği kaç metredir?

2. Mersin Uluslararası Limanı'nda 6 metre dalga yüksekliği riski karşısında Limanı işleten MIP şirketinin ya da Bakanlığınızın aldığı mevcutta herhangi bir önlem var mıdır?

3. Gelecekte herhangi bir önlem almayı planlamakta mıdır? Bu kapsamda Bakanlığınızın bir yatırım planı var mıdır?