Sektörel

Mersin Yapı ve Emlak Fuarı açıldı

Mersin Yapı ve Emlak Fuarı açıldı. Açılışı bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara yaptı.



Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Yapı Denetim Yasası'nın işleyişinde sıkıntılar olduğunu belirterek, "Öyle yapı denetim firmaları var ki inşaat alanına gitmeden denetim rapor hazırlıyorlar" dedi.


Prof. Dr. Işıkara, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da katılımıyla yapılan "Mersin Yapı ve Emlak Fuarı"nın açılışındaki konuşmasında, 2002'de yaşanan Afyon Sultandağ depreminin ardından yapı güvenliğinin sağlanması amacıyla çıkarılan Yapı Denetim Yasası'nın işleyişinde sıkıntılar yaşandığını belirtti.


Yasanın gerekli olduğunu, ancak, işleyişteki sıkıntıların çözümlenmesi için yeniden ele alınması gerektiğini savunan Işıkara, şunları söyledi: "En önemli hatalardan birisi yapı denetim ücretinin, firma yerine belediyelere ödenmesi. Belediyeler bu parayı alıyor, başka işlerinde kullanıyor, firmaya geç ödeme yapıyor. Ben buna bizzat tanık oldum. Bu sorunu yaşayan kişiye (bunu basınla paylaşayım, önlem alınsın) dediğimde, (Aman hocam, yapma. Belediye gelir, 'yerde bir çivi var' der,


cezayı basar. Başımız derde girmesin) diye yalvardı.


Bir başka önemli husus ise denetim firmalarının bazılarının ciddiyetten uzak çalışması. Öyle yapı denetim firmaları var ki inşaat alanına gitmeden rapor hazırlıyorlar. Bu durum, 51 ili birinci ve ikinci derecede deprem kuşağında bulunan Türkiye için acıklı bir durum."


Prof. Dr. Işıkara, Tutsat (mortgage) Yasası'nın da sadece çok iyi geliri olanlara hitap ettiğini savunarak, "Tutsat sistemi, iki öğretim üyesi ya da iki öğretmenin konut alabileceği yapıya kavuşmalı. Ben profesörüm bu sistemle konut alamıyorum. Faizler makul seviyede olmalı. Bankalar kardan zarar ederek, faizleri düşürmeli" dedi.


-VALİ AKSOY-


Vali Hüseyin Aksoy ise Mersin'in son yıllarda büyük gelişim gösterdiğini, deniz ve karayolu ulaşımı, havayolu ulaşımına yakınlığı, serbest bölgesi ve limanıyla yatırımda cazibe merkezi haline geldiğini ifade etti.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de Türkiye'de inşaat ve müteahhitlik sektörünün son 20 yılda çok büyük gelişme gösterdiğini belirterek, açılan fuarların da gelişime katkı sağladığını bildirdi.


Koçer, teknolojinin ortaya koyduğu ürünleri kullanmak, sağlıklı, insancıl yaşam alanları yaratmanın herkesin hakkı olduğunu vurgulayarak, "İnsanlarımız daha güzel mekanlarda, daha iyi bir konforla yaşanabileceğini görmeye, anlamaya başladıklarında, eminim ki kişisel hedeflerini de yükselteceklerdir" dedi.


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman ile Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın kentin son yıllardaki gelişimine dikkati çektikleri konuşmaların ardından, fuarın açılış kurdelesi Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak tarafından kesildi.


-FUAR-


Forza Fuarcılık ve Organizasyon Hizmetleri AŞ'nin organizasyonunda düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan "Mersin Yapı ve Emlak Fuarı", 2 Aralık Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.


Yenişehir Fuar Alanı'nda, 9 bin metre kare alanda açılan fuara, 150 firma katılıyor. Fuara, yarın Irak'tan, sonraki günlerde Suriye, Lübnan ve Kıbrıs'tan toplu ziyaretçilerin gelmesi bekleniyor.


Yapı sektörünün buluştuğu fuar kapsamında, "Kentsel Dönüşüm Uygulamaları", "Mantolama", "İş Sağlığı ve Güvenliği Bağlamında İşveren ve Çalışanların Yasal Hak ve Sorumlulukları" konularında seminerler düzenlenecek.