02 / 05 / 2024

Mersin'de Göç Araştırma Merkezi kurulacak!

Mersin'de Göç Araştırma Merkezi kurulacak!

Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen ve Mersin'de sayıları 100 bini bulan Suriyeli sığınmacıların dil, adaptasyon ve iş bulmasıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümü için Mersin Üniversitesi "Göç Araştırma Merkezi" kuracak.



MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Mersin'in, konum itibariyle göç alan kentler arasında bulunduğuna dikkati çekti.


Üniversite olarak Suriyeli sığınmacılara yardım etmek istediklerini dile getiren Çamsarı, şunları kaydetti:

"Bu konuda eğitim veren ve araştırma yapan bir merkez henüz mevcut değil. Bölgemizde bunun eksikliği görülüyor. Buna güneyde öncülük etmek istiyoruz. Çünkü gelen nüfusun çok büyük bir kısmının kalıcı olma ihtimalini göz ardı edemiyoruz. Kalıcı olduğunda hem iş gücüne katılabilmeleri hem de burada iyi bir hayat sürüp, illegal yollara sapmamaları için bu uyumun ve eğitimin önemli olduğunu düşünüyoruz. Son dönemde özellikle Suriye'den gelen göçle burada Türkçe öğrenimi daha fazla önem kazandı ve göç sorunuyla ilgili bir merkez daha önemli hale geldi."


Lisans öğrencileri Türkçe öğreniyor


Prof. Dr. Çamsarı, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yabancı öğrencilere Türkçe öğrettiklerini belirtti.


Merkezde Türkçe öğrenen öğrencilerin büyük çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğunu, diğer ülkelerden de öğrenci bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Çamsarı, "Türkçe'ye çok daha aşina ve kullanabilir olmalarını sağlıyoruz. Merkezimizde bugüne kadar 300 kişi Türkçe öğrendi. 70'e yakın öğrencimiz eğitim görüyor" dedi.


Prof. Dr. Çamsarı, yönetime yeni geldiklerini anımsatarak, bir çok projeleri olduğunu sözlerine ekledi.


Hürriyet


Geri Dön