Sektörel

Mersin'de imar planları inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Dünya gazetesi köşe yazarlarından Fahriye Kutlay Şenyurt bugunkü yazısında geciken imar planları ve bunun Mersin inşaat sektörüne etkilerinden bahsetti. İşte Fahriye Kutlay Şenyurt'un yazısı...

Ülke ekonomisinde olduğu gibi Mersin ekonomisinin de lokomotifi hiç kuşkusuz inşaat sektörü. Mersin'de yeni yatırım alanlarının geliştirilmesinin önündeki en büyük engel ise yaklaşık on yıldır çıkması beklenen imar planlarının bu güne kadar bir türlü çıkartılamamasıdır. Bugün ise hala 1/5.000'lik ve 1/50.000'lik imar planları birtakım itirazlar nedeniyle beklemede. 


Tüm bunlara rağmen Mersin'de konut satışlarında küçülme yok, aksine bir büyüme var. Yapılan konutlara da oldukça büyük talep var, üstelik Mersin'de konut satış fiyatları da Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmekte. Ancak potansiyel ve coğrafî konumu düşündüğümüzde bu rakamların olması gerekenin çok altında olduğunu söylemek durumundayız. Kentimizde imar planlarının hala yürürlükte olmamasından dolayı imarlı arsa stoku oldukça az. Tüm kıt olan mal ve ürünlerde olduğu gibi sınırlı sayıda arsa üzerinden iş yapılabilmesinden kaynaklı olarak arsaların fiyatları ederinin çok üstüne çıkmakta ve bu durum da, konut yapmak isteyen müteahhitlerin karlığını azaltmakta, hevesini kaçırmakta. 


Diğer yandan sektör temsilcileri, seçim sürecinden dolayı bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de bir durgunluk olduğunu, seçimlerden sonra küçük bir hareketlenme olsa bile bu hareketlenmenin henüz istenilen seviyelerin oldukça gerisinde kaldığını söylüyor. Sektör temsilcilerinde hükümet kurulması ile birlikte, faizlerin düşeceği ve konut satışlarının artacağı beklentisi var. "İnsanların borçlanabilmesi için gelecekten umutlu olması lazım. Eğer kaygılar varsa borçlanma da azalır. Konut da borçla alındığı için bu dönemde borçlanma talebi zayıfladı. Koalisyon kurulduktan sonra talep yerine gelecek, bu da işlerimize pozitif yansıyacak" diyorlar. 


Uzun yıllardır beklenen imar planlarının hala yürürlükte olmaması Mersin'in inşaat sektöründeki dinamizmini frenlemeye devam ediyor. 1/5.000'lik ve 1/50.000'lik planların hayata geçmesi ile birlikte arsa ve konut üretiminde ciddi bir sıçrama olacak. Umarız plana yapılacak itirazlar çerçevesinde vakit geçirilmeden gerekli düzenlemeler yapılarak, imar yönetmeliği hayata geçer ve Mersin'in bu alanda önü açılır. 


Mersin'de son yıllarda yapılan inşaatların gerek inşaat kalitesi, gerek ise insan hayatını önceleyen, çevreye duyarlı, yeşil alanı bollaştıran bir felsefeyle hayat bulması oldukça sevindirici. Eski yerleşim alanlarında görmediğimiz bu özelliğin artarak devam etmesini bekliyoruz. Bu bağlamda ekonomik ömrünü tamamlamış binaların hızla "rantsal değil" kentsel dönüşüme tabi tutularak bu alanların da yeni yerleşim alanlarında olduğu gibi merkeze insanı alan bir anlayışla yeniden inşa edilsin, kentimiz daha fazla yaşanabilir bir kent olsun istiyoruz. 


Dünya