Kentsel Dönüşüm

Mersin'de kentsel dönüşüm unutuldu!

Türkiye'nin ileriye dönük konumlandırılması çerçevesinde Mersin'in lojistik üs olarak işaretlenmesiyle birlikte gündeme gelen kentsel dönüşüm şimdilerde rafa kalmış gibi.

Türkiye'nin ileriye dönük konumlandırılması çerçevesinde Mersin'in lojistik üs olarak işaretlenmesiyle birlikte gündeme gelen kentsel dönüşüm şimdilerde rafa kalmış gibi. 


Belediye yönetimleri değişse de anlayışta bir farklılığın olmadığını savunan teknik çevreler, birkaç yol ve kavşak düzenlemesinin dönüşüm olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu savunuyorlar. Tulumba üstgeçidi çevresinde başlatılan çalışmanın dönüşümle ilgisinin bulunmadığını vurgulayan şehir plancıları, kentin değişik kesimlerinde meydana gelen çöküntü bölgelerine dönük projelere ihtiyaç duyulduğunu söylediler.Çarpık yapılaşmaya dayalı olarak şekillenen Mersin'in bazı bölgelerinin Büyükşehir görüntüsünden çok uzak olduğu dikkat çekerken, özellikle kentin eski mahallelerindeki bazı yapılar "Yakıldım yıkılacağım..diyor.


Mimarlar Odası'nın saptamalarına göre kentteki yapı stokunun yandan fazlasının kullanım ömrünü tanıladıkları gerçeğine karşın, belediyelerin kentsel dönüşüm adına herhangi bir çalışma başlatmadıkları gözleniyor.Çok sayıda plan ve plan tadilatına imza atan bir şehir plancısı, belediyelerin Mersin'in ihtiyacından çok kendi ekonomik ve siyasal ajandalarına öncelik verdiklerini belirterek,"Mersin gerek altyapı, gerekse bina stoku açısından adeta dökülüyor. 


Bütüncül planlamadan uzak. günün gerekleri doğrultusunda şekillenen kent çarpıkça obezleşiyor. Belediyeler birkaç yol açıp kavşak düzenlemesini dönüşüm olarak sunuyor. Büyiikşehir Belediyesi'nin Tulumba Üstgeçidi çevresinde başlattığı çalışmayı dönüşüm olarak sunması abartılı. Kentin değişik kesimlerinde meydana gelen çöküntü bölgelerine dönük projelere ihtiyaç var. Mimarlar Odasının saptamalarına göre Mersin'in yapı stokunun çoğu yaşlı ve kullanım ömrünü tamamlamış durumda. Bu durum olası bir depremde çok büyük risk! Kentin en eski mahalleleri Büyükşehir görüntüsünden çok uzak. Belediyelerin bu büyük soruna dönük bir çalışma yaptıkları görülmüyor. TOKİ'nin de müdahil olmak istediği kentsel dönüşüm unutulmuş gibi. Çünkü her belediye kendi ekonomik ve siyasal ajandasına öncelik veriyor. Belediye yönetimleri değişse de başkanların kente bakış açısında farklılık yoktur. Kentin ihtiyacı olan 1/5000'lik plan tadilatı bile yıllardır çıkarılamıyor. Özellikle yapı stoku yaşlı olup risk taşıyan bölgelerin yerinde dönüşümüne dönük gerekli çalışmaların başlatılması kaçınılmazdır." görüşlerini dile getirdi. 


Mersin İmece/ Nafiye Koç