Genel

Mersin'de müteahhitler söz sahibi oldu, kültürel gruplar arasındaki ayrım derinleşti!

Mersin Kent Dayanışması, son 20 yılda Mersin 'de egemen olan belediyecilik anlayışı sonucunda ortaya çıkan Mersin tablosunu 13 madde halinde özetledi. Detaylar haberimizin içinde yer alıyor


Mersin Kent Dayanışması, son 20 yılda Mersin'de egemen olan belediyecilik anlayışı sonucunda ortaya çıkan Mersin tablosunu da 13 madde halinde özetledi. 


Platforma göre Mersin'de doğubatı, eski-yeni mahalle ve semtler, hatta ilçeler arasındaki eşitsizlik derinleştş ve kemikleşti. Kentin tarihi merkezi tenhalaşırken, çevresindeki mahalleler belediyelerce kaderine terk edildi ve yoksulluk bölgelerine dönüştü, bu bölgeler cemaat ağlarıyla gericileştirildi. Göçle oluşmuş mahallelerin okul, yeşil alan, sosyal tesis, peyzaj bir yana doğru dürüst içme suyu-kanalizasyonsokak aydınlatması gibi temel altyapı hizmetleri konusunda dahi eksiklikler yaşanıyor. Belediyenin yerel ve merkezden gelen geniş kaynakları sosyal ihtiyaçlar yerine, kentin gelişkin bölgelerinde yoğunlaşan veya tekrar tekrar bozulup yapılan yol, kaldırım, peyzaj, aquapark gibi inşaat yatırımları üzerinden müteahhitlere, taşeronlara aktarılıyor. Belediye kaynaklarıyla gelişen Kuzey Mersin gibi bölgelerde arsa ve yapılarda yaşanan ekstra değer artışları kamuya, belediyeye, halka kazandırılmayıp, yandaş müteahhitlere, arsa spekülatörlerine peşkeş çekiliyor. 

Kentin sosyal hayatının merkezi durumuna gelen Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde belediyeler onca olanağa sahip olmasına karşın, son 10 yılda bir tane yeni kamusal alan-meydan, park, bahçe, mesire alanı, spor/eğlence/kültür kompleksi gibi yeni bir sosyal paylaşım alanı inşa etmedi. Kenti bir sosyal mekân olarak -müşterek ihtiyaçlarının karşılandığı bir yer olarak- değil de değişim değeri üzerinden alınır satılır bir mal olarak gören toprak sahipleri, lüks konut sahipleri, inşaat firmaları ve müteahhitler yerel karar süreçlerinde belirleyici hale geldi. 

Arsa ve konut piyasasında yüksek spekülasyona izin verildi, yoksul, dar gelirli insanların yaşam alanları zenginlere devredildi. 

Farklı hayatlar yaşadıkları için birbirini anlamayan, dinlemeyen sosyo-kültürel gruplar arasında ayrışma, cemaatleşme ve gerilimler derinleşti. 


Mersinde İmece