Dış Piyasalar

Mersin'de Portekiz'e yatırım çağrısı!

Portekiz Büyükelçiliği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğinde ‘Portekiz Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı’ düzenlendi. Büyükelçi Silva, Türkiye ve Portekiz arasındaki ekonomik ilişkileri artırmak ve ülkesinin yatırım olanaklarını anlatmak üzere Mersin’de bulunduklarını söyledi.

Portekiz Büyükelçiliği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğinde ‘Portekiz Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı’ düzenlendi. MTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Paula Leal da Silva, Dış Ticaret ve Yatırım Birimi Müsteşarı Colesta Mota, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar ile işadamları katıldı.


Toplantıda konuşan Büyükelçi da Silva, Türkiye ve Portekiz arasındaki ekonomik ilişkileri artırmak ve ülkesinin yatırım olanaklarını anlatmak üzere Mersin’de bulunduklarını söyledi.


Portekiz’in güncel ekonomik durumunu ve iki ülke arasındaki ticari ilişkiler üzerinde konuşmak istediklerini ifade eden da Silva, “Amacımız güçlü işbirliğimizi artırmak, ülkemizin olanaklarını anlatarak Portekiz’i size getirmek” diye konuştu.


Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Birimi Müsteşarı Mota ise iş adamları ile ülkesine ilişkin ekonomik verileri paylaştı.

Portekiz olarak 2009 – 2010 yılları arasında ciddi bir ekonomik kriz yaşadıklarını ve IMF’nin uygulamasını istedikleri bir metodolojiyi takip ettiklerini anlatan Mota, bu dönemde ağırlıklı olarak ihracatla büyümeyi tercih ettiklerini söyledi. Daha çok Avrupa dışı ülkelere ihracat yaptıklarını ve ürün çeşitlemesine önem verdiklerini kaydeden Mota, yüksek teknolojili ve katmadeğerli ürünlere odaklandıklarını bildirdi. Ülkenin teknoloji profilinin gün geçtikçe güçlendiğini vurgulayan Mota, bu sayede yatırımların da arttığını anlattı.


“REFORMLAR DEVAM EDİYOR”

Ülkede rekabeti artırmak için 2010’dan bu yana çeşitli reformlar yaptıklarına da değinen Colesta Mota, mali yapıdan, kamu yönetimine, sağlıktan eğitime, işgücünden emlak piyasasına, vergi politikalarından mal ve hizmete kadar değişik alanlarda 500’ün üzerinde reform yaptıklarını bildirdi.

Yatırımda rekabetçi yapıyı güçlendirmeleri yanında yatırımcı için coğrafi avantajlara sahip olduklarına da değinen Mota, “Amerika ve Kanada’ya en yakın Avrupa ülkesiyiz. Ayrıca dünya genelindeki piyasalara ulaşma noktasında da kilit noktadayız” dedi.

Altyapı konusunda iyi bir noktada bulunduklarını ve dünyada en iyi ilerleme gösteren ülkeler arasında 15’inci sırada olduklarını bildiren Mota, karayolu, liman gibi ulaşım altyapısını güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Portekiz’deki limanlarda en büyük yatırımcıların Türk firmaları olduğuna da işaret eden Mota, çok sayıda konteyner taşıması yapan Türk firma bulunduğunu anlattı.


PORTEKİZ KÜÇÜK AMA POTANSİYELİ BÜYÜK BİR ÜLKE

Portekiz’in küçük bir ülke gibi gözükmesine rağmen büyük bir potansiyeli bulunduğunu anlatan Colesta Mota, Avrupa ülkeleriyle serbest ticaret yapılan bir pazardan bahsedildiğini hatırlattı. Mota, Portekiz ile çalışmak isteyen firmalara mutlaka Portekizli bir ortak ile çalışmaları tavsiyesinde bulundu.

Türkiye ile Portekiz arasındaki ikili ilişkilere de değinen Mota, grafiğin artarak devam ettiğini söyledi. Portekiz’den Türkiye’ye ihraç edilen ürünler arasında kağıt, kağıt hamuru, mekanik, plastik, kauçuk, tekstil, kimyasallar gibi ürünler yer aldığını kaydeden Mota, İthal edilen ürünler arasında da yine tekstil, metal, kağıt, tarım ürünleri, mineraller, plastik gibi benzer ürünler yer aldığını anlattı. Hemen hemen aynı ürünlerin ithalat ve ihracatının yapıldığının görüleceğine işaret eden Mota, “Ancak ürünlerin içerikleri farklı. Örneğin tekstil sektöründe biz sentetik ürün gönderirken pamuklu ürünleri ihraç ediyoruz” diye konuştu.


TARIMDA İLERİ TEKNOLOJİ KULLANIYORUZ

Portekiz’de tarıma da önem verdiklerini kaydeden Colesta Mota, özellikle sağlıklı ürünlere ve teknolojiye yoğunlaştıklarını söyledi. Portekiz’e özgü meyve çeşitlerine sahip olduklarını anlatan Mota, domates ve kiraz ihracatında iyi olduklarını anlattı. Kirazlı çikolataları bulunduğuna da değinen Mota, şarap konusunda da öne çıktıklarını belirtti. Sektörde teknolojinin önemine inandıklarına değinen Mota, yüksek teknolojide üretim, işleme ve muhafaza yapma gayretinde olduklarını ve bu sayede Brezilya, Angola gibi uzak pazarlara da ulaşmak istediklerini ifade etti. Paketleme ve etiketleme konusunda da özel çalışmaları bulunduğunu kaydeden Mota, çevre dostu yöntemlerle paketleme yapmaya çalıştıklarını anlattı.

Ayrıca mühendislik ve mimarlıkta da önde gelen ülkeler arasında yer aldıklarını dil getiren Mota, “Dünyada mimaride önemli bir yere sahibiz. İnşaat sektöründe önemli çalışmalarımız var. Türkiye’nin bu konuda da Portekiz’e yatırım yapmasını istiyoruz” dedi.


Mersin Haberci