Eğitim

Mersin'de yapılan atıksu arıtma tesisi enerji üretecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü'nce Karaduvar'da yaptırılan atıksu arıtma tesisinde çalışmaların son aşamaya geldiği bildirildi

MESKİ Genel Müdür Vekili Kamil Ülgen, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Macit Özcan'ın özverili çalışması neticesinde hayata geçirilen projenin kent için önem taşıdığını belirtti. Mersin'in önemli sıkıntılarının başında gelen atıksu sorununun, tesisin tamamlanmasıyla büyük oranda sona ereceğini ifade eden Ülgen, şunları kaydetti: "Dünyada uygulanan en ileri arıtma teknolojileri kullanılarak tam biyolojik ve tam otomatik olarak inşa edilen ve bir milyon kişi kapasiteli tesis uluslararası standartlara uygun olarak arıtma yapılacak. Çalışmaların son aşamaya geldiği tesisin faaliyete geçmesiyle öncelikle Doğu bölgede yer alan Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir ilçeleri, daha sonra da 12 çevre belediyesi ve 8 köyde toplanan atık sular tesiste toplanarak arıtılacak."

ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Ülgen, atık suların arıtılmasından elde edilen çamurdan çıkacak gazdan üretilecek elektrik enerjisi ile tesisin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılanabileceğini belirtti. Çıkan çamurun güneşte kurutulması için Türkiye'de ilk kez Mersin'de pilot tesis inşa edildiğini ifade eden Ülgen, açıklamasında şöyle devam etti:
"Uygulamanın başarıya ulaşması halinde öncelikle çıkan çamurun tamamı bu sistemle kurutulacak. Böylece sistemin ülkemizin benzer bölgelerinde uygulanmasının yolu açılacak. Ayrıca kurutulacak çamurun yöremizdeki çimento fabrikalarında yakılması için girişimlerimiz sürüyor. Bu sonuçlandığı takdirde çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılabilecek çamurla, enerji tasarrufu da sağlanacak."

İKİNCİ TESİS İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ülgen, batı bölgesi atık sularını toplamak üzere Mezitli ilçesinde Davultepe Kandak Deresi kenarında atıksu arıtma tesisi yapmayı planladıklarını bildirdi. Bu tesisin kısmen Çiftlikköy, Kuyuluk, Mezitli, Davultepe, Tece, Bozön, Kale ve kapsam dışında olmasına rağmen istenirse Tömük, Arpaçbahşiş, Çeşmeli ve Kargıpınarı'na da hizmet verebileceğini vurgulayan Ülgen, açıklamasında şunları kaydetti: "İnşaat alanını belirlediğimiz ve tahsis çalışmaları devam eden, başlangıç kapasitesi 200 bin kişi olarak projelendirilen bu tesis Karaduvar'daki ile aynı özellikleri taşıyacak. Projesi hazır olan tesisin tahsis işlemleri sonuçlandığında atıksu projesi için çalışmalara başlanacak. Her iki tesisin aktif olarak faaliyete geçmesinin ardından Mersin temiz bir denize kavuşarak turizme de önemli katkılar sunacak."
AA