Mersin'deki 600 yıllık Azakhan'da moloz ve çirkin beton yığınları birikti!
Mersin’de bir zamanlar kent ticaretinin kalbi olan ve iş hanı yapılmak üzere yıkılan kent merkezindeki tarihi Azakhan’ın beton yığını oldu. 600 yıllık olduğu tahmin edilen yapının yerine 90’lı yıllarda iş hanı yapılmak istenmesi Mimarlar Odası Mersin temsilciliği sayesinde engellendi.
Mersin’de bir zamanlar kent ticaretinin kalbi olan ve iş hanı yapılmak üzere yıkılan kent merkezindeki tarihi Azakhan’ın şimdiki hali görenlerin içini sızlatıyor. Yaklaşık 600 yıllık olduğu tahmin edilen yapının yerine 1990’lı yıllarda iş hanı yapılmak istenmesi Mimarlar Odası Mersin temsilciliğinin girişimleri sonucu engellendi, fakat geriye moloz ve çirkin beton direkler kaldı.
Mersin'de bir zamanlar kent ticaretinin kalbi olarak bilinen ve iş hanı yapılmak amacıyla yıkılan Azakhan'ın şimdiki hali görenlerin içini sızlatıyor. Sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre; tarihi yapının yerine 1990'lı yıllarda iş hanı yapılmak istenmesi Mimarlar Odası Mersin Temsilciliğinin girişimlerinin ardından engellendi ama geride kalan moloz ve beton direkler yıllardır görüntü kirliliğine neden oluyor. Bu alana nasıl ve hangi tipte bir yapı inşa edileceği ise Anıtlar Yüksek Kurulu'nun vereceği son karara göre belirlenecek.
Camişerif Mahallesi Uray Caddesi üzerinde ikinci derecede tarihi eser olarak tescilli olan ve Mersin Limanı'na yakınlığı sebebiyle yoğun ticari faaliyetlerin sürdürüldüğü Azakhan, 90'lı yıllarda mal sahibinin beş katlı bir iş hanı yapma önerisiyle gündeme geldi. Bu öneri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun kararı ile reddedildi. Bunun üzerine İdari Mahkemeye başvuran mal sahipleri restorasyon bahanesiyle çatı katından başlayarak tarihi yapının bazı bölümlerini yıktı. Uzun yıllardır bu şekilde kalan yapı, kısmen çökmeye başladı ve çıkan bir yangında büyük hasar gördü. Yangın sonrasında Azakhan'ı tamamen yıkan mülk sahipleri, burayı iş hanı yapmak için yeniden adım attı. Buraya beton temeller atarak direkler diken mülk sahiplerinin bu girişimi yine Anıtlar Kurulu tarafından engellendi.
Betonarme yığınının olduğu ve atıl halde kalan Azakhan'ın yerinde, çevresindeki tarihi dokuya uygun bir proje çalışması yapılmasını talep eden Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, 90'lı yıllarda bir şekilde temsili kavramların hiçe sayılarak yıkılıp yerine Anıtlar Kurulu'nun onayı olmadan yapılaşmak istendiğini belirtti.
GÖZLER YENİDEN ANITLAR YÜKSEK KURULUNDA
Dönemin Mimarlar Odası Temsilcisi Doğan Kalkancı'nın 1988 tarihinde gerekli itirazlarda bulunduğunu kaydeden Şahin, bu girişimler sonucunda yapı projesinin kurul tarafından durdurulduğunu belirtti. Arsa sahiplerinin alana ilişkin yeniden başvuruda bulunduğunu anımsatan Şahin, “Anıtlar Kurulu'nun onaylayacağı bir proje ile devam etmek istediklerine ilişkin beklentileri vardı. Tabi ki oranın sit alanı olması itibariyle Adana Bölgesi Koruma Kurulu'nun orayla ilgili onay verdiği bir projenin uygulanması lazım. Mülk sahibi ailenin başvurusunun önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını düşünüyorum. Aile orayı tekrar iş hanı yapmak istiyor. Ama Anıtlar Kurulu'nun onaylayacağı bir proje ile. Anıtlar Kurulu da herhalde oranın eski halini, özelliklerini esas alıp bir proje yürütecek. Tarihsel açıdan değeri nedir ne değildir onu da tartışacağız” diye konuştu.
“ÇOK GEÇ KALINDI”
Azakhan'ın yerinde şimdi çirkin beton görüntülerinin olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin, buranın en kısa zamanda, kent merkezinin tarihi dokusuna uygun olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Buranın bir takım yeni malzemelerle, son teknolojiyle yapılmasını uygun görmediklerine vurgu yapan Şahin, şöyle konuştu:
“Çok geç kalınmış bir dönem yaşamışız. Ancak bu dönemde neler yapabiliriz? Mersin Üniversitesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü tarihi kent merkezi ilgili bir çalışma var. O proje Azakhan'ın yerini de kapsıyor. Tüm bunlar ışığında neler olacak, buraya ne yapılabilir, bunu çıkan kararlar doğrultusunda değerlendireceğiz.”