Mersin'deki kadastro çalışmaları TBMM gündeminde!
Mersin'in Bozyazı ilçesindeki Gözce ve Gözsüzce mahallelerinde gerçekleştirilen kadastro çalışmalarına ilişkin meclis gündeminde konu oldu. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin'in Bozyazı ilçesindeki Gözce ve Gözsüzce mahallelerinde gerçekleştirilen kadastro çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Antmen sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
CHP'li Antmen, ''Mersin, Bozyazı Gözce ve Gözsüzce Mahallelerinin muhtarlarının verdikleri bilgilere göre; Mersin Bozyazı İlçesi Gözce Mahallesi 450 dönüm, Gözsüzce Mahallesi 200 dönümlük parseller (766) tapulama konusunda dere yatakları zilyetlikle iktisabının mümkün olmaması nedeniyle, tapulama dışı bırakılmıştır.
3402 Sayılı Kadastro Kanunu’nda, dere yataklarıyla ilgili değişiklik yapılarak zilyetlik iktisabının mümkün olduğu ve zilyetine yazılması gerektiği şeklinde değişikliğe gidilmiştir. Bahsi geçen bölgede yer alan bazı hazine arazileri kiralanmış ve o arazileri kullanan vatandaşlar mağduriyet yaşamışlardır'' açıklamasında bulundu.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen'in soruları:
1 - Mersin, Bozyazı Gözce ve Gözsüzce Mahallelerinde gerçekleştirilmekte olan kadastro çalışmaları hangi kanun ve mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır?
2 - 1976 yılından bu yana yapılan tapulaştırma çalışmalarında 3402 Sayılı Kadastro Kanunu dışında bir mevzuat ve uygulama yürütülmekte midir? Varsa bunlar ve bunların gerekçeleri nelerdir?
3 - Mersin, Bozyazı Gözce ve Gözsüzce Mahallelerinde hazine adına tescilli olan ve vatandaşlarımızın kullanımında olan arazilerin ne kadarı kiralanmıştır? Bu kiralama işlemi ne şekillerde gerçekleştirilmiştir? Kiralayan firmalar ve kişilerin ‘bakanlık ve siyasal bağlantıları’ ile bu kiralama işlemini gerçekleştirdiği iddiaları doğru mudur? Bahsi geçen araziler kaç yıllığına ve ne kadar kira ücretine karşılık tahsis edilmiştir?
4 - Kiralanan hazine arazilerinde, ilgili arazileri kullanan vatandaşların mağdur olmaması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Varsa bunlar nelerdir?