Genel

Mersin'deki Soloi Pompeiopolis'te yeni buluntular!

Doğal haliyle ayakta kalan dünyadaki sayılı antik limanlardan Soloi Pompeiopolis Antik Kenti ’nde bu yıl gerçekleştirilen kazılarda, Helenistik Döneme ait çok sayıda eser bulunduğu bildirildi.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, Mersin 'in Mezitli ilçesindeki antik kentte bu yıl 12 'incisi gerçekleştirilen kazı çalışmalarının 1 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında toplam 35 kişilik ekiple yapıldığını söyledi.

Antik kentteki ilk bilimsel çalışmaların 1999 yılında, ilk restorasyon çalışmalarının ise bu yıl başladığını belirten Yağcı, 'Soli Höyük ve Sütunlu Cadde 'de gerçekleştirilen kazılar restorasyon çalışmaları ile birlikte yürütüldü' dedi.

Kazılarda güneydeki Roma dükkanlarının devamı niteliğinde bir mekan açığa çıktığını ifade eden Yağcı, şöyle konuştu:

'Bu mekanın güneyinde Bizans Dönemi su kanalı, altında ise yaklaşık 3.5 metre derine inen Roma Dönemi rögarı ile bu rögara bitişik bir ocağa rastlandı. Rögar Helenistik çöplük olarak kullanılmış. Rögar ile ocağın bir dönem aynı anda kullanıldıkları, ocağın hem rögarı hem de Helenistik tabakayı tahrip ettiği arkeolojik verilerden anlaşılmaktadır. Ocak çevresinde ve rögar içinde milattan önce 3-1. yüzyıla tarihlenen farklı tipte birçok mutfak malzemesi açığa çıkmıştır. Rögardan lagynos (tek kulplu şarap kabı), olpe (sürahi), megara kasesi, kandil, unguentarium (koku kabı) tipinde birçok kap ile ayrıca sikke, figürin (üzerinde bir çift amfora taşıyan katır-adak heykelciği), mortarium (havan) ile havan eli, dokuma ağırlıkları ve ağırşaklar bulundu. Bunlardan müzelik değerdeki 38 parça Mersin Müzesi 'ne teslim edildi. Bu zengin Helenistik kap repertuvarı, Soloi Pompeiopolis 'teki Sütunlu Cadde 'nin Roma Döneminden önceki kullanımına ilişkin kanıtları göstermesi bakımından önem taşıyor. Bu buluntular, Soloi Pompeiopolis 'in Helenistik Dönemde de etkin bir liman kenti olduğunu akla getirmektedir.'

SOLİ HÖYÜK KAZILARI

Yağcı, Mersin 'in dip tarihini araştırdıkları Soli Höyük 'teki kazıların ise Arkaik Teras çevresinde gerçekleştirildiğini söyledi. Arkaik Teras mekanlarının doğuya bakan birbirine bitişik odalardan oluşan bir mimari kompleks olduğunu belirten Yağcı, şunları kaydetti:

'Bugüne kadar 15. yüzyıl Kizzuwatna sur duvarlarını açığa çıkararak koruma altına aldığımız Soli 'de milattan önce 7. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren Geç Arkaik Döneme kadar kesintisiz yerleşim söz konusudur. Soli 'nin kolonizasyon dönemine (milattan önce 7 ve 6. yüzyıl) tarihlenen bu teras, arkeolojik olarak Soli 'nin Doğu Grek ve Kıbrıs ile olan yakın ilişkilerin varlığını gösteriyor. Tarihsel olarak da Atinalı devlet adamı Solon 'un kurucusu olduğu Soli 'de görev yaptığı dönemi (milattan önce 640-559) işaret etmektedir. Bu dönem buluntuları arasında fikellura stili krater parçaları, kabartmalı mimari terra cottalar, Fenike tipi lekythoslar önem taşıyor. Soli teras mekanları, Arkaik Dönemde mimari olarak şimdiye kadar Kilikya 'da açığa çıkarılmış en belirgin akropol yapılarıdır.'

SÜTUNLAR AYAĞA KALKIYOR

Yağcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Mezitli Belediyesi 'nin desteğiyle Sütunlu Cadde ve Soli Höyük 'te sürdürülen çalışmaların yanı sıra pilot bölge olarak seçilen Sütunlu Cadde ile limanın birleştiği bölgede restorasyon çalışmalarına başlandığını anımsattı. Sütunlu Cadde 'nin güney ucunda başlatılan proje kapsamında karşılıklı 7 'şer toplam 14 sütunun ayağa kaldırılacağını ifade eden Yağcı, 'Sütunlu Cadde 'deki 14 sütunun ayağa kaldırılması için başlatılan çalışmaların yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yazışmalarımızda önerdiğimiz kamulaştırma projesi gerçekleştirilirse Sütunlu Cadde 'nin batı ucundaki parseller kamulaştırılacak ve Sütunlu Cadde böylece restorasyona daha hazır hale gelecek. Böylelikle ilerleyen süreçte toplam 300 sütundan oluşan cadde görsel açıdan turizme kazandırılacak' diye konuştu.

AA