Merter’de üretim yapılan fabrikalar showrooma dönüştürülüyor!
Merter için iş dünyası da kollarını sıvadı. Merter’de, üretimin yapıldığı fabrikalar bir bir showroom ve çarşılara dönüştürülüyor. Semt esnafından gelen talep üzerine ticaretin yoğun olduğu 5 sokak trafiğe kapatılacak
Modanın kalbi olma yolunda ilerleyen Merter için iş dünyası da kollarını sıvadı. Esnaftan gelen talep üzerine semtin en işlek caddeleri üzerindeki 5 paralel sokak, Merter Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MESİAD) katkısıyla ziyaretçilerin daha rahat ve uzun süre alışveriş yapması için belediye tarafından trafiğe kapatılacak.
Tekstilin merkezi olarak anılan Merter, kabuk değiştiriyor. Semtte daha önce üretimin yapıldığı fabrikalar, kentsel dönüşüm kapsamında bir bir showroom ve çarşılara dönüştürülüyor. Çehresi hızla değişen Merter, günde yaklaşık 50 ülkeden 10-20 bin arasında ziyaretçi ağırlıyor. Vitrinlerin sürekli yenilendiği semtte, günde 300 değişik tasarım piyasaya çıkıyor ve 3 milyon adet ürün satılıyor.
Birçok markanın doğduğu yer olan ve 7-10 bin üreticinin bulunduğu Merter, genç işadamı profiliyle ihracatta da önemli başarılara imza atıyor. Geçen yıl yaklaşık 14 milyar dolar olan İstanbul merkezli hazır giyim ihracatının yüzde 20’sini gerçekleştiren Merter’in, 2014 hedefi ise 4 milyar dolar. Türkiye’ye gelmiş Suriyelilere Merter’de de iş kapısı olmuş durumda. Merter’deki showroom ve çarşılarda tezgahtar olarak çalışan Suriyelilerin sayısı hızla artıyor. Suriyeliler, Merter’deki firmaların tekstil atölyelerinde de ara eleman olarak görev alıyor.
Merter’in geleceği çok parlak
Merter’in gelecekte tekstilin başkenti olacağı inancıyla çalışmalarını sürdüren MESİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gecü, “Türkiye’de tekstil devam edecekse Merter’de devam edecek” dedi. Gecü, Osmanbey, Laleli ya da Mahmutpaşa’yı Merter’e rakip görmediklerini, Merter’in Laleli, Osmanbey, Mercan, Yeşildirek, Bayrampaşa, Zeytinburnu ve Anadolu’dan göç aldığını ifade ederek, “Merter’in geleceği çok parlak. Çünkü Osmanbey ve Laleli gelişimlerini tamamlamış durumda, büyüme şansları yok. Merter, havalimanına, otogara yakın, metro ve metrobüs buradan geçiyor” diye konuştu.
Bu yıl İstanbul merkezli tekstil ve hazır giyim ihracatının 16 milyar dolar olmasının ve bunun yüzde 25’inin Merter’den yapılmasının beklendiğini kaydeden Gecü, 60 milyar dolara ulaşması beklenen tekstil ve hazır giyim ihracatının 2023 hedefl erini yakalayacak ilk sektör olacağını, bu hedefte en büyük payı da Merter’in alacağını düşündüğünü kaydetti.
5 sokak yılbaşından önce trafiğe kapatılacak
Merter’de insan trafiğinin, toptan ticaretin yoğun olduğu, çarşı ve showroomların ağırlıkla yer aldığı Nar, Çınar, Gülsever, Güldalı ve Fidan sokakların, esnaftan gelen talep üzerine toplanan imzaların belediyeye iletilmesiyle yılbaşından önce 10.00-18.00 saatleri arasında trafiğe kapatılacağını bildiren Gecü, şunları kaydetti:
“Ziyaretçilerin daha rahat alışveriş yapması ve güvenlik nedeniyle bu sokakların kapatılmasını istedik. Bu, 'Afrika ülkelerine açılmak istiyoruz' uzun vadede ziyaretçi sayımızı da artıracaktır. Merter, belki de dünyada modayı üretip vitrinine koyan en hızlı merkez. Yurtdışından gelen bir müşteri bugün siparişini verip 3 gün sonra alıp gidebilir. Çünkü kumaş, aksesuar, atölye, yıkama gibi birçok şey burada bir arada. Burası daha önce Keresteciler Sitesi olarak kullanılan bir merkezdi, daha sonra Merter Tekstil Merkezi olarak değiştirildi, şu anda da Merter Moda Merkezi olarak değiştiriyoruz. Merter artık moda üretiyor, satıyor. 2 yıldır uluslararası düzeyde Moda Haftası düzenliyoruz, Genç Tasarımcılar Yarışması yapıyoruz, tekstili geliştirme, sektöre modelist kazandırma ve fireyi önlemek amacıyla eğitimler veriyoruz.”
'Afrika ülkelerine açılmak istiyoruz'
Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gecü, aralarında Çin ve ABD’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeye ihracat yaptıklarını hatırlatırken, yeni pazar arayışlarının sürdüğünü, özellikle Afrika ülkelerine açılmak istediklerini söyledi. Irak, Suriye, Libya ve İran’a ihracatın azaldığını belirten Gecü, yine Irak ve Suriye’ye yapılan valiz ticaretinin de önemli miktarda düşüş gösterdiğini kaydetti. İran’a yapılan ihracatın bu yıl biraz canlandığını ifade eden Gecü, bu yıl kendilerine hedef ülke olarak Kırgızistan ve Kazakistan’ı belirlediklerini, önümüzdeki yıl ise Mısır’ı seçeceklerini söyledi.
Dünya