Mesa İnşaat'tan Temmuz- Ağustos aylarında rekor satış!
Mesa'nın şu anda satışı süren ve satışa sunmayı planladığı toplam 9 projesinin bulunduğunu belirten Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Mesa'nın 2014 yılını 1,3 milyar TL konsolide ciro ile kapatacağını söyledi...
Türkiye'nin köklü inşaat gruplarından Mesa, İstanbul ve Ankara'da, konuttan villaya kadar birçok projeyi aynı anda yürütüyor. Mesa'nın şu anda satışı süren ve satışa sunmayı planladığı toplam 9 projesinin bulunduğunu belirten Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Mesa'nın 2014 yılını 1,3 milyar TL konsolide ciro ile kapatıp, 2015 yılında da 1,5 milyar TL konsolide ciro hedeflediklerini söyledi.
Boysanoğlu, bu yıl 1,5 milyar TL'lik konsolide ciro hedefinin Bahçeşehir projesini iptal etmeleriyle 1,3 milyar TL'ye geri çekildiğini de vurguladı.
İstanbul'da yeni projeler geliştirmek üzere Tuzla, Bayramoğlu, Biiyükçekmece ve Kemerburgaz gibi bölgelerde araştırmalar yaptıklarını belirten Boysanoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyasi istikrann sağlanmasının sektöre olumlu yansımasını beklediklerini söylüyor.
Sektörü ve yatırım planlarını konuştuğumuz Erhan Boysanoğlu sorularımıza şu yanıtları verdi:
2014'te iki seçimli bir yıl olmasının yanı sıra çeşitli belirsizliklerin bulunmasına karşın yeni projeler lanse edilmeye devam etti. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hem Türkiye ekonomisi, hem de gayrimenkul sektörü, son dönemde önemli ve istikrarlı gelişmeler kaydetti.
Küresel kriz bunun önemli bir göstergesi. Gerek ekonomik, gerek siyasi ve gerekse sosyal krizler, geçmişe göre çok daha küçük dalgalanmalara yol açıyor. Keza seçimler ise ekonomiye, alışılagelmişin dışında farklı açılardan da hareketlilik getiriyor. Bu tabloya bakıldığında, 'belirsizlik' ortamından bahsetmek aslında çok da mümkün değil.
Zaten mevcut gelişmeler karşısında piyasalar, artık gelecekteki en iyi ve en kötü senaryolan, riskleri zaten bugünden almış durumda.
Türkiye'deki konut talebine dönük artış, lokomotif unsur olmayı sürdürecek gibi.
Türkiye'nin, yüksek kentleşme oranı, genç nüfus yoğunluğu, 3,7'ye kadar gerileyen aile birey ortalaması gibi demografik özelliklerinden kaynaklanan ve gayrimenkul sektöründe önemli ve uzun vadeli talep yaratan yapısı var.
Türkiye'nin demografik özelliklerinden kaynaklanan yıllık yaklaşık 650-700 bin kadar konut ihtiyacı bulunuyor. Gelişen ekonomi ve doğan çağdaş ihtiyaçlardan dolayı konutun yanı sıra başta ofis olmak üzere diğer ticari ve sosyal yapılar, çeşitli alt yapılar da önemli boyutta bir talep oluştunıyor.
Söylendiği gibi bir konut balonu var mı veya oluşma ihtimali var mı?
Ankara'da ofis piyasasında bir arz fazlası olduğunu düşünüyorum. İstanbul'da ise metrekare fiyatı 5 bin TL'nin üzerinde konutlarda yer seçiminiz yanlışsa sıkıntı olduğunu düşünüyorum.
Örneğin Kartal'da böyle bir durum söz konusu. Metrekaresi 2 bin-2 bin 500 TL aralığında olan konutlann satışında hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Konut kredilerinin 15-20 yıllara yayılması halinde sektörde müthiş bir hareketlilik olur diye düşünüyorum.
Önümüzdeki dönemde kredi faiz oranlarında düşüş bekliyor musunuz?
Şu andaki faiz oranlarının daha da düşeceğini düşünmüyorum. Zaten 0,89-0,88 faiz aralığında kredi kullandınyomz.
Şirketin satış performansı için ne diyeceksiniz?
Tüketici Yasası'nın değişmesi ile birlikte takip eden 15 günlük süreçte satışlar biraz duraklamıştı. Kat irtifakı şartı, noterde satış gibi şartlar uzun zaman alıyor. Ancak Temmuz-Ağustos ayı tatil ayı olmasına ve durgun geçmesine rağmen bu yıl çok iyi satış yaptık. Sanırım seçimlerin etkisiyle insanlar tatile gitmeyip evlerinde kalınca rekor satış gerçekleştirdik. Öyle ki Temmuz ayında ortalama 40, Ağustos'ta 45 adetlik konut satışı gerçekleştirirken bu yıl her ay 100'er konut sattık. Bu da bizim için rekor oldu. Tema İstanbul, Çamlıca ve Ankara projelerimizden bu satışlan yaptık. Mesa olarak ilk defa Kaıtall Mesa projemizde elimizde projenin yüzde 15'i kaldı. Oradaki arz fazlalığından böyle bir dıınım yaşandığını düşünüyorum.
Kentsel dönüşüm süreci sizce nasıl ilerliyor?
Açıkçası dönüşüm konusunda beklediğimi bulamadım. Dönüşümde belediyelerin aktif olması lazım ama olamıyorlar. Kanunun belediyelerin aktif olacağı şekilde düzenlenmesi lazım.
Bence Fikirtepe örneği başarısız bir örnek olacak. Çünkü insanların ayaklarını basabilecekleri bir yeşil alan olmayacak. Öyle bir yapı kitlesi olacak ki inanılmaz... Oradaki mal sahipleri bire 3-5 istediler ve aldılar.
Böyle bir değer gelişmesi olamaz. Dönüşüm projeleri yoğunluğu artırmayan projeler olmalı.
Kentsel dönüşüm alanında projeleriniz olacak mı?
Geçmişte gerçekleştirdiğimiz ve Sahili Mesa gibi halen yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projelerimiz mevcut.
Kentsel dönüşüm açısından istanbul'da Ulus, Koşuyolu ve Istinye bölgeleri ile ilgileniyoruz. Ağırlıkla konut projeleri olacak. Ankara'da ise Çankaya ve Çayyolu'nda çalışmalarımız olacak.
Yabancı yatırımcı ilgisi sizce ne düzeyde?
İstikrarlı ve güçlü büyümesi ile uluslararası yatırımlar açısından güvenli bir liman niteliğini geliştiren Türkiye'de, gayrimenkul sektörüne yabancı yatırımcıların ilgisi gittikçe artıyor. Son dönemde Tema İstanbul projesinden yabancıya 30 adet satış yaptık. Aynı projeden 200 adet konut almak için bekleyen yabancı emlakçılar var. Çamlıca projemiz için de yabancılardan talepler alıyoruz ama site sakinlerinin rahatsız olmasından çekindiğimiz için buradan yabancılara satış yapıp yapmama konusunda kararsızız...
Şu anda yürüyen kaç projeniz bulunuyor?
Mesa olarak bizim bu dönemde satışta bulunan ve satışı sunmayı planladığımız proje sayımız dokuz. Bunlar, Sahili Mesa, Kartall Mesa, Papirüs Plaza, Çamlıca'da Mesa, Tema İstanbul, Mesa&Nurol Bahçeşehir Evleri, ParkOran, ParkMozaik ve llbank projeleri. Marka olarak doğru iseniz, yaptığınız proje, lokasyon, hedef kitle, konsept ve fiyat açısından doğru ise ekonomide veya pazarda yaşanacak olası bir dalgalanmadan da minimum etkilenirsiniz.
Levent Gökmen/ Ekonomist