14 / 05 / 2024

Mesai saatleri 6 saate mi düşürülüyor? Bu iddia resmen deprem etkisi yaratacak! İşte OVP’deki o maddeler...

Mesai saatleri 6 saate mi düşürülüyor? Bu iddia resmen deprem etkisi yaratacak! İşte OVP’deki o maddeler...

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in 6 saat mesai konusunda yaptığı açıklamalar büyük ilgi çekmişti. OVP'de yer alan işgücü maddelerinde de aynı şekilde ifadelerin olması konuyu yeniden gündeme getirdi. İşte detaylar...



Memurların mesai saatlerinin değişip değişmeyeceğine ilişkin ortaya çıkan iddialar halk arasında en sık konuşulan konular arasında yer alıyor. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in konuya yönelik yaklaşık 4 ay önce yaptığı açıklama da tekrar konuşulmaya başlandı. Orta Vadeli Program (OVP) belgesinde yer alan bazı maddeler mesai saatlerinin kısalacağın ilişkin iddiaları tekrar gündeme getirdi.

ÇALIŞMA SAATLERİ 6 SAAT Mİ OLACAK?

Sosyal medyada memurların çalışma saatlerinin 09.00-15.30 arası olacağına ilişkin iddialar büyük yankı uyandırdı. Bu iddiaların ortaya çıkma nedeniyle aylar önce eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları ve OVP yer alan maddeler oldu.

Eski Bakan Vedat Bilgin 1 Mayıs 2023’te katıldığı Memur-Sen Genel Kurulu'nda şunları söylemişti:

Mesai saatleri 6 saate mi düşürülüyor? Bu iddia resmen deprem etkisi yaratacak! İşte OVP’deki o maddeler...

"ÇALIŞMA SÜRELERİ 8 SAAT CİVARINDA OLAMAZ"

"Bundan yüz yıl önce işçiler bir saatte ne kadar, çalışanlar bir saatte ne kadar ürün üretiyorlardı? Ne kadar hizmet üretiyorlardı? Bugün bir saatte ne kadar üretiyorlar? Herhalde araya giren bu teknolojik devrimle işçilerin, emekçilerin, hizmet sektöründe istihdam edilen emekçilerin ürettikleri değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır. Bu nedenle, artık bugün tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat olarak kalması olabilir mi? Tabii ki açıkça olamaz."

"5-6 SAAT DENEMESİ YAPILIYOR"

"Bu kapsamda, biz de iş yaşamımızı revize ederek çalışma vakitlerinin tekrar daha insani koşullarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak tekrar düzenlemek durumundayız. İngiltere'de bir pilot çalışma yapıldı. Buna göre, 6 saat uygulamasına geçildi. 6 saatten sonra bunun da yetersiz kalması nedeniyle 5 saat denemesi gerçekleştiriliyor. Dünyanın birçok bölgesinde bu çalışmalar gerçekleştiriliyor."

DÜNYA GENELİNDEKİ MODELLER İNCELENECEK

Bilgin'in açıklamalarının yanında, küresel çapta bazı ülkelerde çalışma saatlerinin kısaltılması veya esnek çalışma modellerinin uygulanmasına yönelik tecrübeler inceleniyor. Özellikle pandemi sürecinde pek çok ülkede uzaktan çalışma ve esnek çalışma düzenlemeleri uygulandı.

İşte OVP’deki o maddeler...

Mesai saatleri 6 saate mi düşürülüyor? Bu iddia resmen deprem etkisi yaratacak! İşte OVP’deki o maddeler...

"İŞGÜCÜ PİYASALARININ GÜVENCELİ ESNEKLEŞTİRİLMESİ "

"Uzaktan, kısmi ve geçici zamanlı çalışma ile beraber platform çalışması gibi yeni jenerasyon esnek çalışma modellerinde meydana gelen gelişmeler çerçevesinde iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek mevzuat düzenlemelerinin hızlı ve etkili bir biçimde uygulamaya konulması."
"İş Yasası’nda sosyal taraflar ile diyalog halinde gerçekleştirilecek değişiklikler ve bu kapsamda, yapılacak ikincil mevzuat çalışmaları ile işgücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacaktır."

TCMB Başkanı Erkan’dan şoke edecek enflasyon mesajı! Enflasyon ne zaman tek haneye inecek?

Emekli maaşında Ocak 2024 için yüzde 25.11, 37.76 ve 39.61’lik zam oranları ortaya çıktı! İşte zamlı yeni emekli maaşlar

Deprem bölgesinde yaşayanlara müjde! 4 ilde yeni sanayi alanı kurulacak! Bakan Kacır resmen müjdeyi verdi!


Geri Dön