Arsa ve Arazi

Mesa’nın Yassıada projesi engellenecek mi?

Rahmetli Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada'nın 'demokrasi ve özgürlük' adasına dönüştürme çalışmaları devam ederken buna engel olmak isteyenler de çıkıyor.

Menderes'in son günlerini de geçirdiği, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait kilise, zindan kalıntılarının da bulunduğu adada incelemeler yapan Adalar Savunması, adanın ağır iş makinalarınca tahrip edildiğini iddia etti. Adalar Savunması, Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Arkeologlar Derneği temsilcilerinin de aralarında bulunduğu gruba, CHP'li İBB Meclis üyelerinin yanı sıra CHP milletvekili Onursal Adıgüzel, HDP milletvekili Prof. Dr. Beyza Üstün de destek verdi. Otel ve kongre merkezi projesinin adadaki dokuya ve tarihi eserlere zarar verdiğini savunan grup, kiraladıkları tekneyle Yassıada'ya yanaştı. Gerginliğin yaşandığı gezi sırasında, proje sorumlusu Selim Rıdvan Güngör, adada incelemelerde bulunan gruba bilgi verdi. İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Erendiz Özbayoğlu adanın durumunu tamamen yok edilmiş olarak niteledi.


 


2013 yılında yapılan ilk çalışmalarda Yassıada'da otel, restoran gibi yapılaşma için 120 bin metrekare inşaat yapılabileceği öngörülüyordu. Yatırımların Yap-İşlet-Devret kapsamında gerçekleştirileceği belirtiliyordu.


 


Adnan Menderes ve arkadaşlarının 1960 askeri darbesi sonrası yargılandığı Yassıada ‘Özgürlük ve Demokrasi adası’ olarak projelendirildi. Proje kapsamında yapılacak otel ve kongre merkezinin müteahhitlik görevini geçtiğimiz aylarda MESA Mesken şirketi üstlenmişti.


 


Mesa Genel Müdürü Can Aynagöz, “Yassıada’da anıları yaşatacak proje geliştireceğiz. Projede otel, müze, konferans salonu olacak. Otelde, üst düzey devlet adamlarının ağırlanmasına yönelik bir planlama var” dedi.


 


Tesislerle ilgili protokol Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalandı. TOBB, bu tesisleri 30 yıl işletip bakanlığa devredecek.


 


Sivriada’da çok büyük bir kongre merkezi yapacaklarını belirten Aynagöz, “Burada yılda 5-6 kongre yapılacak. Toplam iki projenin 85 bin metrekare yapım alanı var ama asıl mesele buraların ada olması ve denize dönük kısımları ile bu ulaşımın sağlanmasına yönelik büyük çalışmalar. Öte yandan Yassıada’da 7-8 tane tarihi yapı var. Tarihi Bizans dönemine kadar dayanıyor. Yargılamaların gerçekleştiği alanlar da var. Bunlar korunup restore edilecek. İnşaat süreci birkaç etap halinde ihalelerle ilerleyecek. İlk etap için 16 ay süre var, 2 etap restorasyon ihalesi için olacak. 3. ihale ise ince işler için olacak” diye konuştu. Sivil toplu kuruluşları ise adaların imara açılmasının doğal ve kültürel yaşam için geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçları doğuracağını düşünüyor.


Yeni Akit