Genel

Mescier Demir-Çelik'ten krize rağmen 40 milyon dolarlık yatırım

Bartın Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 32 bin metrekare alanda inşaat çalışmaları tamamlanan demir-çelik fabrikasının Temmuz ayında faaliyetine başlaması hedefleniyor

Mescier Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketince, Kurtköy mevkisindeki OSB'de 2007'nin Ekim ayında temeli atılan fabrikanın inşaatı tamamlanarak, iş makinelerinin yerleştirilmesine başlandı. Şirketin 40 milyon dolarlık yatırımı kapsamında Temmuz ayında açılması planlanan fabrikada, yıllık 500 bin ton üretim yapılması amaçlanıyor.

Mescier Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Mescier, yaptığı açıklamada tesiste ağırlıklı olarak kalın köşebent ve nervürlü inşaat demiri üretimi planladıklarını söyledi.

Şirketlerinin 1990'da Karabük'te devreye soktuğu haddehane ile imalatçı kimliği kazandığını anlatan Mescier, şöyle konuştu: "Yaptığımız atılımlarla sürekli büyüyoruz. Ana faaliyet alanımızı oluşturan kare, yuvarlak, lama ve köşebent gibi demir-çelik ürünlerini imal ederek iç ve dış pazarlara satışını gerçekleştiriyoruz. Karabük'teki tesisimizin yıllık üretimi 150 bin ton civarındadır. Bunun yüzde 50'sini ihraç ediyoruz. Bartın OSB'deki 2007'de başladığımız yatırımımızı da tamamlayarak bu yılın Temmuz ayında üretime geçmeyi hedefliyoruz. Karadeniz'in en büyük özel demir-çelik tesisi olacak yatırım kapsamında 400 kişi istihdam edilecek. Haddehanede çalışacak işçilerin maaşları da yüksek olacağından bölge ekonomisine önemli katkı sağlanacak. Fabrikanın faaliyete geçmesiyle şirketimiz toplam üretim kapasitesini de dörde katlayacak."

Liman avantajı

Mescier, Türkiye'de enerji fiyatının yüksek olmasının yurtdışı ülkeleriyle rekabet etmelerini güçleştirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Bizler, özellikle İtalya ve İspanya ile büyük rekabet içerisindeyiz. Ancak o ülkelerde sağlanan destek ve enerji fiyatlarının düşük olması bizleri büyük bir savaş içerisine sokuyor ve rekabeti de güçleştiriyor. Bartın'daki yatırımımızda liman avantajı bizim açımızdan önemlidir. Liman sayesinde demirde ton başına 16 dolar gibi karımız oluyor. Yaşanan kriz ortamında bu çok önemli orandır."

Ek arazi talebi

Şirket olarak sanayi ve yatırıma gönül verdiklerini, üretim kapasitelerini de artırmayı amaçladıklarını anlatan Mescier, şöyle dedi: "Hedefimiz, üretim kapasitemizi artırırken aynı zamanda ürün yelpazemizi de genişletmektir. Bu doğrultuda Bartın Valiliğinden 32 bin metrekare alana ilave olarak 23 bin metre kare arsa talebinde bulunduk. Çünkü aynı tesiste tüm ürünler yapılamıyor. Ek tesis kurmayı istiyoruz. Ekonomik krizden dolayı dünya karıştı. Ham madde ve pazar bakımından büyük bir daralma yaşadık. Ancak bu durum bizleri korkutsa da biraz da deli cesareti lazım. Ayrıca, ben kriz zamanında yatırım yapmanın doğru iş olduğunu
düşünüyorum. Çünkü, işler açıldığı ve kriz geçtiği zaman elinizde hazır tesisiniz olmalıdır."