Mesken kira artışı en fazla ne kadar yapılır?
Kira sözleşmeleri ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor. Yenilenen dönemde kiraya zam yapılıyor. Peki, mesken kira artışı en fazla ne kadar yapılır?
Mesken kira artışı en fazla ne kadar yapılır?
Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmeleri ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.
Kiracı, kira bedeli ile aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor.
Kiracının ödemek ile mükellef olduğu kira bedeline yenilenen kira döneminde zam yapılıyor. Peki, mesken kira artışı en fazla ne kadar yapılır?
Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Kira ödenmezse..
Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.
Kira artışı kanunu!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com